čtvrtek 19. září 2024

V Japonsku bouchla sopka na ostrově, který už jednou zničila

Před více než dvěma sty let skoro sopka vymazala ostrov Suwanosa ze zemského povrchu. Nyní na tomto japonském území zahrozila znovu.

GDygpIzaMAAnOgI

Na japonském ostrově Suwanosa vybouchla sopka
Zdroj: JMA

  • Na japonském ostrově Suwanosa vybouchla sopka
  • Zdroj: JMA

Ve stínu tragédie, která se od včerejška odehrává na Islandu, kde žhavá láva ničí rybářské město Grindavík na jihozápadě země, došlo k výbuchu sopky i v Japonsku. Erupci na ostrově Suwanose, kde žije přibližně 80 obyvatel, oznámila tamní vláda. Jak uvedly japonské úřady, oběti na životech nejsou hlášeny žádné, přestože sopka chrlila lávu a kameny do okruhu jednoho kilometru. Japonští meteorologové počítají s tím, že by erupce mohly v dalších dnech pokračovat a varují před cestou do blízkosti sopky.

Ostrov Suwanose už sopka jednou takřka zničila. V roce 1813 na něm došlo k tak silnému výbuchu, že láva a kamení zničily všechny tehdejší domy. Katastrofa tehdy donutila přeživší obyvatele ostrov opustit. Život se na něj vrátil až po 70 letech.

Podobná tragédie nyní hrozí Grindavíku. Tam už žhavá láva proudí ulicemi města a zapaluje jeden dům za druhým. Nepomohl ani narychlo vystavěný val, který měl lávu zastavit.

Autor: Jan Skala

Související

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

sudoku
Světové dny Zajímavosti

Den sudoku

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

profimedia-0902128054
Zahraniční

Tajfun v Japonsku: Tři mrtví, desítky zraněných, milióny evakuovaných