sobota 11. května 2024

V Itálii mizí z rodných listů lesbické matky. Nový zákon hrozí obřími pokutami

Tradiční rodina na prvním místě, v severoitalském městě Padova se začali řídit novou legislativou. Podle ní může být v rodném listu uvedený jen biologický rodič dítěte. Upravit se teď musí desítky dokumentů.

rodina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Rodné listy, ve kterých jsou uvedené dvě matky, má jen v italské Padově 33 dětí. Jejich matky podstoupily umělé oplodnění v roce 2017 v zahraničí a potom své děti zaregistrovaly pod městskou vládu vedenou Sergiem Giordanim. Ten se dostal k moci právě díky příslibu, že odstraní tradiční označení matka a otec z rodných listů.

To se ale teď kvůli nově legislativě přijaté vládou premiérky Giorgie Meloni změnilo. Úřady mají zakázáno registrovat děti rodičů stejného pohlaví, v rodném listu smí být uvedený pouze biologický rodič. Náhradní mateřství je v Itálii nezákonné a manželství homosexuálů nebylo nikdy legalizované. Prokuratura v Padově potvrdila, že nebiologické matky už zmizely z 27 rodných listů. 

V březnu vláda Meloniové také představila legislativu, která má rozšířit národní zákaz náhradního mateřství i na páry, které využívají takové služby v zahraničí. Pokud projde, každému, kdo zákon poruší, bude až hrozit dvouletý trest odnětí svobody a pokuta v přepočtu více než 21 a půl milionu korun.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí

43047869_2026953143994809_5881120274853658624_n
Zahraniční Video

Konec vykořisťování štěňat: Itálie zakázala jógu se psími miminy

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice