sobota 5. října 2024

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

Pákistán zažívá neklidné dny. V Islámábádu tvrdě protestují příznivci uvězněného bývalého premiéra Imrana Khana, na severu země zase operují džihádisté.

GZEHHHmXQAADbwO

Pákistánská policie se střetla s příznivci uvězněného opozičníka Imrana Khana.
Zdroj: X

  • Pákistánská policie se střetla s příznivci uvězněného opozičníka Imrana Khana.
  • Zdroj: X

Policie v pákistánské metropoli v pátek zasáhla slzným plynem při střetu s příznivci uvězněného bývalého premiéra Imrana Khana, kteří pořádali protivládní shromáždění, ačkoliv vláda předtím zakázala shromažďování se ve městě. Kromě toho úřady uzavřely Islámábád a zablokovaly mobilní sítě, aby shromáždění zabránily. Demonstranti, kteří překonali zábrany, jimiž policie bránila ve vstupu do hlavního města a rozvinuli v ulicích Islámábádu transparenty, které vyzývají ke Khanově propuštění.

Opozice své akce v posledních týdnech stupňuje. Očekává se, že bude chtít narušit také setkání Šanghajské organizace pro spolupráci, které se v Islámábádu bude konat ve dnech 15 a 16. října. Na ní by měly zamířit představitelé řady zemí, mimo jiné i Číny, Malajsie, Indie či Saúdské Arábie.

Vyhrocená situace je ale také na severu země. V tamním okrese Severní Vazíristán bylo při střetech s jednotkami džihádistů zabito šest vojáků, včetně jednoho vysoce postaveného důstojníka.

Autor: Jan Skala

Související

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

GZBZmTZWwAAEHNw
Zahraniční

Strach o demokracii? Ve Vídni se protestovalo proti vítězi voleb

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

GY6peJ3WAAAwvSX
Zahraniční

Argentinští studenti vyšli do ulic. Nelíbí se jim škrty pro univerzity