čtvrtek 12. září 2024

V Guatemale zatkli pašeráky, kvůli kterým zemřelo 53 migrantů na přehřátí

Guatemalská policie zadržela sedm osob obviněných z pašování 53 migrantů, kteří zemřeli v Texasu v roce 2022 poté, co byli uloženi v přívěsu bez ventilace během extrémních letních veder.

truck

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Ve středu guatemalská policie oznámila, že zadržela sedm Guatemalců zapletených do tragického pašování migrantů, které skončilo smrtí 53 lidí, včetně osmi dětí. Migranti, pocházející z Mexika a Střední Ameriky, zemřeli v rozpáleném přívěsu.

V rámci operace bylo provedeno 13 razií v několika guatemalských regionech, během nichž byly zabaveny automobily a peníze, a také byli zachráněni další migranti. Mezi zadrženými je Rigoberto Román Miranda Orozco, údajný vůdce pašerácké bandy, jehož vydání požaduje USA.

Guatemalský ministr vnitra Francisco Jiménez uvedl, že akce byla výsledkem spolupráce mezi guatemalskou policií, americkým ministerstvem vnitra a dalšími národními agenturami, a je součástí vládní strategie proti nelegální migraci.

Před tím bylo obviněno šest lidí. Řidič kamionu, Homero Zamorano Jr., a Christian Martinez byli zatčeni krátce po objevení migrantů. Zamorano uvádí, že je nevinný a čeká na soud, zatímco Martinez již přiznal vinu. Další čtyři Mexičané byli zatčeni v roce 2023.

Guvernér USA Merrick Garland označil pašeráky za bezohledné, kteří za profit ohrožují životy migrantů. Ti byli uloženi do kamionu s nefunkční klimatizací a po třech hodinách cesty z Lareda do San Antonia byli nalezeni mrtví.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly

459107716_581282267753700_3552593283040647021_n
Zahraniční

Opoziční lídr utekl z Venezuely. Chce získat azyl ve Španělsku