úterý 9. července 2024

V Gaze už zemřelo před 20 tisíc Palestinců. Izrael rozšířil útoky i na Sýrii

Podporu a pochopení střídá znepokojení nad intenzitou úderů. Jihoafrická republika se přidává k zemím, kterým se počínání Izraele v Pásmu Gazy nelíbí. Židovský stát dokonce obviňuje z genocidy.

GC1dcK7XIAA-tJ9

Gaza je dnes prakticky zničené město.
Zdroj: X

  • Gaza je dnes prakticky zničené město.
  • Zdroj: X

Nejen členové radikálního palestinského hnutí Hamás padli za oběť útokům izraelské armády na Pásmo Gazy, kde leží hlavní tábor této organizace. Židovský stát totiž útočí i na civilní objekty a výsledkem je podle nejnovější statistiky zhruba 22 tisíc mrtvých Palestinců a více než 57 tisíc raněných. Izraelská pozemní operaci i letecké údery na Pásmo Gazy, což je pouhých 365 kilometrů čtverečních velká oblast s 2,3 miliony obyvatel, má stále více kritiků. Nově se k nim zařadila i Jihoafrická republika, která izraelskou armádu obvinila z genocidy a ve svém podání k Mezinárodnímu soudnímu dvoru tvrdí, že Izrael páchá válečné zločiny.

Boje se z Pásma Gazy rozšiřují i do dalších zemí Blízkého východu. Poté, co Izrael oznámil svůj záměr zničit i libanonské radikální hnutí Hizballáh a podnikl útoky na cíle v příhraničních oblastech Libanonu, obrátil svou pozornost i na Sýrii, která je dlouhodobým izraelským nepřítelem. Armáda Židovského státu oznámila, že v noci na úterý podnikla letecké údery na syrské území jako odplatu za útoky Sýrii na sever Izraele.

Jeruzalém se nyní soustředí spíše na letecké údery na Pásmo Gazy. Jeho cílem je samotné město Gaza, které je však už takřka zničené, a také Chán Júnis v jižní čísti oblasti považovaný za druhé důležité centrum Hamásu.

Autor: Jan Skala

Související

GR_Ba2xbcAESOA9
Zahraniční

Beryl udeřil na Texas skoro stejnou silou jako v Karibiku. Úřady hlásí dva mrtvé

GFp_u8EXUAER5Uc
Zahraniční

Začal jeden z procesů století. Keňa soudí hlavní strůjce masakru v lese Shakahola

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_29
Zahraniční

Konec války je možná na dosah. Hamás přijal americký jednací návrh

GRmmNcwXEAE11tY
Zahraniční

Beryl sílu neztrácí. Na Jamajce platí zákaz vycházení, Mexikem lomcují obavy