pondělí 7. října 2024

V Drážďanech začala demolice mostu Carolabrücke

V Drážďanech odstartovala další fáze demolice zříceného mostu Carolabrücke. Bagry se zaměřují na část konstrukce, která v září spadla a nyní visí nad hladinou Labe.

profimedia-0916835318

Zřícený most Carolabrücke v Drážďanech (5. 10. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Zřícený most Carolabrücke v Drážďanech (5. 10. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V Drážďanech v pondělí začala nová fáze demolice zříceného mostu Carolabrücke. Bagry se pustily do odstraňování částí, které spadly v září a nyní částečně visí nad hladinou Labe. S bouracími pracemi se čekalo, až řeka opadne po nedávných povodních, a celý proces by měl trvat zhruba 11 týdnů, což znamená, že by měl být dokončen kolem Vánoc.

Most Carolabrücke, klíčová dopravní tepna v saské metropoli, se skládal ze tří částí. Po částech A a B jezdila auta, zatímco část C byla určena pro tramvaje a chodce. Zřícení zhruba stometrového úseku mostu C na straně Starého Města proběhlo nečekaně a naštěstí bez zranění. Poslední tramvaj projela mostem jen několik minut před jeho pádem.

Odborníci zatím nezjistili přesnou příčinu zřícení, ale první zprávy naznačují, že koroze a prudké ochlazení mohly hrát roli. Saské státní zastupitelství se vyšetřováním události zabývá a zvažuje možné zanedbání péče o most. Budoucnost zbývajících částí mostu A a B je stále nejistá, s náklady na případnou výstavbu nového mostu odhadovanými mezi 100 až 120 miliony eur.

Místní obyvatelé mají rozdělené názory na to, co s mostem dělat dál. Někteří by rádi viděli obnovenou kopii původního mostu z konce 19. století, který byl zničen na konci druhé světové války. Bourání mostu však může ovlivnit organizaci vánočních trhů, které jsou oblíbené i mezi českými turisty, neboť doprava v Drážďanech bude i během této doby omezena.

Autor: Šimon Mitro

Související

b80bae2a7f6c4a04fbf7fa4dd2c26dc77478a2ce4e8761c9fbf1dcef4675523c_large
Zahraniční Aktualizujeme

Obava ze smrtícího viru Marburg byla zbytečná, testy ho vyloučily

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý

Driving-during-flood-179714-pixahive
Domácí

Další déšt, další povodně? Pršet by mělo znovu hlavně v Jeseníkách a Beskydech

GYT4TmkWkAARiWM
Ekonomika

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami