pátek 20. září 2024

V Česku vznikne hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Inspiruje se Finskem

Ministr průmyslu a obchodu navštívil finské hlubinné úložiště radioaktivního dopadu, obdobné vznikne i v Česku.

prof

Hlubinné úložiště jaderného odpadu Onkalo ve Finsku
Zdroj: Profimedia

  • Hlubinné úložiště jaderného odpadu Onkalo ve Finsku
  • Zdroj: Profimedia

Před zahájením zkušebního provozu prvního finského hlubinného úložiště radioaktivního odpadu se ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela sešel s generálním ředitelem tamní společnosti Posiva Solutions Mikou Pohjonenem. Diskutovali o výběru lokality, přípravě úložiště a technickém zajištění. Obdobné úložiště chystá i Česká republika, vybrány byly v listopadu čtyři lokace.

Česká delegace zahrnovala ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Lukáše Vondrovica a zástupce dotčených krajů, ve kterých by úložiště v budoucnu mohlo vzniknout. „Společně se SÚRAO pracujeme na výběru vhodné lokality hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Jde o bezpečné a dlouhodobé řešení na ochranu životního prostředí a obyvatel, které umožní rozvoj jaderné energetiky,“ říká Síkela.

Plánované zahájení zkušebního provozu ve finském Onkalo slouží jako vzor pro ostatní země a ukázka bezpečnosti a naprosté nezávadnosti takového zařízení. Jsem rád, že se o tom přímo na místě osobně kromě naší delegace mohli přesvědčit také zástupci dotčených krajů, se kterými o výběru lokality pravidelně jednáme,“ dodává. Finské hlubinné úložiště Onkalo, nacházející se na poloostrově Olkiluoto, představuje průlomový projekt v likvidaci vysokoaktivního radioaktivního odpadu.

Autor: Šimon Mitro

Související

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech

jaderná elektrárna
Ekonomika

Vláda schválila klíčovou smlouvu pro rozvoj modulárních reaktorů