pátek 27. září 2024

V Česku vyroste největší dřevostavba, dům bude mít 76 bytů

Celkem 76 bytů v největším bytovém domě ze dřeva bude k dispozici v pražských Radlicích. Nabídnout má udržitelné bydlení s nízkou uhlíkovou stopou.

Budova Dřevák

Se zahájením stavby se počítá v polovině roku 2025.
Zdroj: Skanska

  • Se zahájením stavby se počítá v polovině roku 2025.
  • Zdroj: Skanska

Čtyřpodlažní budova Dřevák vyroste na železobetonové monolitické podnoži a takzvaných dřevěných CLT deskách , které poslouží i jako materiál pro interiérové příčky. Má mít až o třetinu nižší zátěž CO2 oproti klasickým stavbám. Celkem v něm vznikne 76 bytů.

Architekti počítali i s akumulací vody odtékající ze zelených střech, která bude stékat do retenční nádrže. Také se bude recyklovat šedá voda, využije se na splachování toalet. Součástí stavby budou i fotovoltaické panely na střechách. Fototermické panely a teplo z recyklace šedé vody budou předehřívat teplou vodu.

Stavba začne v polovině příštího roku, s dokončením se počítá začátkem roku 2027.

Byt v Dřeváku vyjde na miliony?

Nejlevnější jednopokojové byty s kuchyňským koutem vyjdou na 5 890 000 korunách, o místnost větší stojí od 8 560 000 korun a na byt 3+kk je potřeba téměř 14 milionů korun.

Dřevěný dům navrhlo architektonické studio Jakub Cigler Architekti. Nejde však o první bytový dům ze dřeva, který u nás vznikne. Již nyní se na pomezí Stodůlek a Řeporyjí staví rezidenční komplex, který je vůbec první vícepodlažní dřevostavbou u nás.

Autor: Michaela Dočkalová