neděle 8. září 2024

V Česku ubývá poštovních schránek

Během 14 let ubyla v Česku jedna čtvrtina schránek. Aktuálně jich je méně než 17 tisíc.

Poštovní schránka České pošty

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Počet poštovních schránek v Česku se dramaticky snižuje. Zatímco v roce 2010 jich v republice bylo 22 560, dnes jich provozuje Česká pošta pouze 16 877. Došlo tedy během posledních 14 let ke čtvrtinovému poklesu. Celkem se poštovní schránky nachází v 6 174 obcích, ve více než polovině z nich je pouze jedna schránka České pošty.

Množství a rozmístění poštovních schránek je vázáno na podání listovních zásilek touto formou, a tedy i na zájmu o tuto službu. Jedním z důvodů redukce poštovních schránek je neustálý pokles objemu podaných listovních zásilek v návaznosti na rozvoj elektronické komunikace. Pravidelné výběry schránek stojí určité finanční prostředky a pokud neobsahují podané zásilky, jedná se o ztrátu. Dalším důvodem je i to, že je rozmístěno více schránek, než udává příslušná legislativa,“ říká ředitelka kontaktní sítě České pošty Silvie Mandlová.

Kromě tradičních oranžových poštovních schránek existují i modré schránky, které nejsou určeny pro podání listovních zásilek. Těchto doručovacích schránek je přes 16,5 tisíc a slouží k doručování zásilek přímo adresátům. Jedná se o dvě různé služby s odlišným využitím.

Autor: Šimon Mitro

Související

Česká pošta
Domácí

Česká pošta zvýší mzdy o deset procent. Balíkovna se oddělí

10 smajlíků, u nichž nejvíce klesá popularita
Ostatní Zajímavosti

Smajlíci bez zájmu. Proč některé emotikony už netáhnou?

Nejkrásnější aršík pro rok 2023
Domácí

Česká pošta uspěla v mezinárodní soutěži. Zabodovala díky Shakespearovi

20240708_sms
Domácí

Podvodníci neodpočívají ani v létě. Tentokrát se vydávají za Českou poštu