pátek 18. října 2024

V Česku se vydalo 500 milionů eReceptů. Platí i v dalších státech EU

Už více než 500 milionů eReceptů vystavily ordinace lékařů v České republice od počátku jejich spuštění. Jubilejní recept s číslem 500 000 000 vystavila včera po deváté hodině ranní ordinace ve Slavkově u Brna.

Léky na eRecept

eRecepty jsou dostupné už i v jiných zemích Evropské unie.
Zdroj: pixabay.com

  • eRecepty jsou dostupné už i v jiných zemích Evropské unie.
  • Zdroj: pixabay.com

Elektronickou preskripci Česko spustilo v roce 2018, využívá se tak už šest let. A zdá se, že úspěšně. Hlavní výhodou eReceptů je především to, že pacienti nemusejí docházet do ordinací, aby jim zdravotní sestra nebo ošetřující lékař předali vytištěný recept na léky.

Nyní je možné si eRecept nechat poslat třeba do mobilního telefonu. Každý recept má unikátní identifikátor opatřený QR kódem a informací o konci jeho platnosti. Tento kód pak stačí předložit v lékárně. Zároveň existuje i webová aplikace eRecept, kde pacient najde přístup ke všem údajům o své elektronické preskripci, včetně lékového záznamu. Pro přihlášení do systému je potřeba například mobilní klíč eGovernmentu, eObčanka anebo například bankovní identita.

„Systém eRecept neustále inovujeme a přidáváme nové funkce. Klíčovou roli v tomto procesu hraje zpětná vazba od lékařů, lékárníků a pacientů, která nám pomáhá identifikovat prostor pro zlepšení a uživatelskou přívětivost. Kromě nově zavedené funkcionality Mapa lékáren u léčivých přípravků s příznakem omezené dostupnosti plánujeme letos také další rozšíření přeshraničního eReceptu, který umožňuje vyzvednutí léků v zapojených státech EU. Tento další krok přináší pacientům větší flexibilitu a pohodlí při cestování především v letních měsících“, uvedl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Tomáš Boráň.

V současnosti je eRecept možné využít v Chorvatsku, Polsku, Estonsku, Španělsku, Portugalsku a Lotyšsku. Letos přibudou i další země Evropské unie.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Zdraví

Zdravotnictví míří k digitalizaci. Co přinese novela zákona?

profimedia-0877314381
Domácí Zdraví

Pro zajištění léků děláme maximum, tvrdí ministerstvo

eRecept
Domácí Zdraví

Aplikace eRecept ukáže, kde jsou dostupné léky

SÚKL
Domácí

Státní ústav pro kontrolu léčiv bude mít nového šéfa