neděle 8. září 2024

V Česku se rodí čím dál více dětí

Porodnost v Česku za posledních dvacet let značně stoupá. V roce 2021 jsme měli druhou nejvyšší porodnost z celé Evropy.

miminko

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Stárnutí populace je stěžejním problémem ve všech vyspělých zemích světa včetně Evropy. Statistika za rok 2021 mluví jasně. Průměrně se v Evropě rodí 1,53 dětí na jednu matku. Pokud se tento trend nezmění, tak se nůžky mezi starou a mladou populací budou čím dál více rozevírat. V Česku ovšem porodnost během posledních dvaceti let stoupá a společně s Francií a Islandem vedeme evropskému žebříčku.

Porodnosti přesahující 1,8 dítěte na jednu ženu dosáhly během roku 2021 pouze čtyři evropské země a to Rumunsko (1,81), Island (1,82), Česká republika (1,83) a Francie (1,84). U našich sousedů je situace znatelně hroší, nejnižší porodností se „chlubí“ od našich hranic Polsko, které dosáhlo jen na 1,33 dítěte na jedu matku. Během předminulého roku se Evropě narodilo celkem 4,09 milionu miminek, což je druhá nejnižší hodnota od roku 1960, kdy se začala měřit evropská porodnost.

Porodnost v Česku od roku 2000 značně stoupla. Ještě před třiadvaceti lety se u nás rodilo 1,15 dětí na jednu matku, před dvanácti lety to bylo 1,43 a nyní již 1,83. Česko se také chlubí o rok mladšími matkami, než je evropský průměr. Průměrný věk evropských rodiček předloni činil 29,7 let.

Vysoká proradnost v Česku příliš nesouvisí s nárůstem přistěhovalců v posledních letech, jelikož přes 91 procent dětí porodily v roce 2021 ženy narozené v Česku.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Eurostat

Související

baby-303068_1280
Domácí

Česká populace vymírá, záchranou je umělé oplodnění

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené