středa 18. září 2024

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

Po patnácti letech byla v České republice znovu potvrzena katarální horečka ovcí. Nákazu odhalila vyšetření na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku.

ovce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Sophie Dale

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Sophie Dale

Po patnácti letech se v České republice znovu objevila katarální horečka ovcí. Státní veterinární ústav Jihlava potvrdil nákazu u plemenného berana na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku. Zvíře vykazovalo typické příznaky, jako jsou zvýšená teplota, výtok z nozder a otoky.

Farmář na této lokalitě chová více než 370 ovcí, přes 200 koz a 130 kusů skotu. Dva další berani uhynuli na příznaky podobné katarální horečce, přičemž jejich těla byla bezpečně zlikvidována. V reakci na nález přistoupila Státní veterinární správa (SVS) k přísným opatřením. Okolo ohniska bude vytyčeno pásmo o poloměru 150 kilometrů a nařízeno bude zpřísněné sledování a hlášení zdravotního stavu zvířat. Živá zvířata ze zasažené oblasti se nemohou přesouvat, což výrazně ovlivní obchodování.

V ČR se katarální horečka ovcí vyskytovala naposledy v letech 2007 až 2009. V současné době se nemoc šíří v západní Evropě, včetně Německa. Ministerstvo zemědělství zajistí kompenzace pro chovatele, kteří se potýkají s výskytem této nákazy.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

ovce
Domácí

Třetí případ katarální horečky ovcí byl potvrzen v Karlovarském kraji

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů