pátek 19. dubna 2024

V Česku od začátku roku zaniklo nejvíc firem za poslední čtyři roky

Za první čtyři měsíce roku zaniklo v Česku přes pět tisíc firem, jde o nejhorší výsledek za poslední čtyři roky.

bankrot

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

V prvních čtyřech měsících roku dosáhl počet zaniklých společností na číslo 5 364. V porovnání se stejným obdobím je nejvyšší bilance za poslední čtyři roky. Vyšší počet zániků celkově zpomaluje tempo, jakým u nás přibývá firem. Zatímco v loňském roce přibylo od ledna do dubna 21 firem na 10 zaniklých, letos už jich bylo jen 19.

Od začátku letošního roku vzniklo v Česku celkem 10 234 obchodních společností, což je o více než tři stovky více, než ve stejném období loňského roku. „Měsíční průměr vzniklých firem je tak letos zatím 2 559. Pro porovnání, loni to bylo zhruba o dvě stovky méně. Celkově je počet nových společností v posledních letech poměrně stabilní a menší počet nových firem v dubnu je způsoben mimo jiné velikonočními svátky, kvůli kterým fungovaly úřady o pár dnů méně,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Necelá polovina (4 985) všech obchodních společností vznikla v první třetině roku v Praze. Následoval Jihomoravský kraj (1 341) a Středočeský kraj (727). V rámci jednotlivých odvětví vzniklo od začátku roku nejvíce firem v odvětví obchodu (1 600), v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 507) a ve zpracovatelském průmyslu (1 314).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CRiBiS

Související

profimedia-0863774307
Ekonomika

Ministerstvo financí zlepšilo odhad ekonomického růstu

polský supermarket
Ekonomika

Inflace se drží na dvou procentech. Ceny potravin klesají

Albert supermarket
Ekonomika

Růst maloobchodních tržeb pokračuje

czech-money
Ekonomika

Česko nemá jen dluhy. Zahraniční pohledávky ale vymáhá velmi těžko