neděle 7. července 2024

V Česku máme už přes 150 zubrů. Nejvíce jich je v Milovicích

Milovická rezervace zubrů je největším chovem zubra evropského v Česku. Aktuálně tam žije 43 těchto velkých kopytníků. Zatím ale u nás neexistuje lokalita, kde by žilo takzvaně geneticky soběstačné stádo.

Zubři v Česku

Zubří stádo v Milovicích se rozrůstá.
Zdroj: Česká krajina

  • Zubří stádo v Milovicích se rozrůstá.
  • Zdroj: Česká krajina

„V Česku chybí lokalita se zubří populací přesahující sto jedinců. Právě toto číslo vědci uvádějí jako minimální počet pro geneticky soběstačné stádo,“ říká Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v roce 2015 založila milovickou rezervaci.

I přesto patří milovická rezervace ke skutečným unikátům. Za pouhých deset let se stala největším chovem zubra evropského v České republice. Na konci loňského roku zde žilo 43 zvířat. Přírůstky z Milovic také pomohly založit rezervaci v Rokycanech a na Lipně nebo oživily chovy v Nizozemsku a ve Francii.

Celkově je v Česku už více než 150 zubrů. „Přitom sto jedinců překonala česká populace teprve před 6 lety, tedy v roce 2017,“ zdůraznil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Meziroční nárůst zubří populace v Česku loni činil sedm procent. Od roku 2015 jde dokonce o více než zdvojnásobení tuzemské zubří populace. A rozhodně je z čeho mít radost. Zubr evropský je největším obratlovcem v Evropě a mnohé výzkumy potvrdily, že zubři a další velcí kopytníci mají zásadní vliv na zvyšování kvality půdy a ukládání uhlíku do země.

Počty zubrů v chovech v Česku ke dni 31. 12. 2023

Milovice 43
Židlov 39
Prachatice 34
Tábor 11
Olomouc 9
Chomutov 8
Praha 6
Rokycany 4
Plzeň 4
Stěžery 1
Autor: Michaela Dočkalová

Související

Kvetoucí pastviny
Domácí

Kromě zubrů a praturů teď návštěvníci Milovic uvidí i záplavu květů

Exmoorští divocí koně.
Domácí Fauna

Česko se chlubí největším chovem divokých koní v kontinentální Evropě

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Daphnia inopinata
Domácí Fauna

Jediné místo na světě. V milovické rezervaci žije vzácný korýš