pátek 4. října 2024

V Česku klesá počet farem. Roste rostlinná výroba

Od začátku nového milénia dochází v českém zemědělství k významným změnám. Snižuje se výměra zemědělské půdy a počet farem, přičemž roste počet zemědělců zaměřených výhradně na rostlinnou výrobu.

zemědělství

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Stepan Vrany

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Stepan Vrany

Podle vyjádření Renaty Vodičkové z ČSÚ dnes tvoří subjekty zabývající se pouze rostlinnou výrobou polovinu všech zemědělských podniků. Zatímco v roce 2000 chovaly hospodářská zvířata tři čtvrtiny zemědělců, dnes je to pouze jedno procento. Výsledky integrovaného šetření z podzimu 2023 ukazují na pokles stavu hospodářských zvířat, přičemž koncentrace chovů narůstá. Průměrný počet skotu, prasat a drůbeže na farmu se od roku 2000 výrazně zvýšil.

Zemědělské subjekty dnes hospodaří s čím dál větším podílem vlastní půdy, který vzrostl z osmi procent v roce 2000 na 28,2 procent v roce 2023. Malé farmy, které mají méně než 50 hektarů, představují 72,7 procent z celkového počtu, ale obhospodařují pouze 8,3 procent zemědělské půdy. Naopak velké farmy nad tisíc hektarů, i když je jich pouze 2,5 procenta, zpracovávají 45,1 procent zemědělské půdy a chovají většinu dojených krav a skotu.

Zemědělci stále častěji využívají moderní technologie, přičemž jejich podíl roste s velikostí farem. Z velkých farem, které obhospodařují více než dvou tisíc hektarů, využívá více než třetina zařízení pro přesný monitoring plodin a téměř 60 procent zařízení pro variabilní změny v rostlinné výrobě. V živočišné výrobě pak tři čtvrtiny největších subjektů používají automatické krmné systémy a zařízení pro monitorování zdravotního stavu zvířat.

Autor: Šimon Mitro

Související

stárnutí
Domácí

Naděje na dožití v Česku roste

dobytek
Světové dny Fauna

Den dobytka

koruna česká
Ekonomika

Česká ekonomika roste. HDP poskočilo o 0,4 procenta

3861152799_68da22d67e_c
Domácí

Česká republika vymírá. Počtu obyvatel už nepomáhá ani migrace