Lesy České zemědělské univerzity vybudovaly masomat u svého zahradnictví. Nabízí čerstvé maso z univerzitních honiteb i speciality.
Nabídka se mění sezónně – aktuálně se prodává třeba srnčí nebo kanec. Stav zásob sledují lesníci on-line, takže masomat prý nikdy není prázdný. Platí se kartou.
Oproti nákupu přímo od myslivců je masomat přístupný nepřetržitě a jsou v něm chlazené naporcované kusy. Ceny jsou ale vyšší. Žebra divočáka bez kosti vyjdou na 150 korun za kilo, srnčí hřbet bez kosti na 520 korun za kilo. Myslivecké spolky si účtují za kilo staženého a rozporcovaného kance kolem 120 korun, za srnčí pak kolem 170 korun. Nerozbourané kančí maso s kůží lze pořídit i za 50 korun za kilo, je ale nutné koupit celý kus.
Zvěřina je nejhodnotnější maso
Zvěřina je bohatá na bílkoviny a má nízký obsah tuku, jedno až pět procent oproti například vepřovému, které ho má až 30 procent. Obsahuje kvalitní železo, zinek, selen a vitamíny skupiny B, které podporují krevní oběh a imunitu. Má nižší obsah cholesterolu než běžné maso, což je ideální pro zdraví srdce. Je bez chemikálií a antibiotik. Zvěř žije volně v přírodě, nedostává průmyslná krmiva, hormony ani antibiotika, což z ní dělá bio maso přirozenou cestou.
Má také nízkou kalorickou hodnotu. Například srnčí maso má kolem sto až 120 kilokalorií na sto gramů. To je míň než kuřecí, která jich má asi 160.
Některým lidem vadí výraznější chuť nebo tužší textura například u divočáka.