neděle 8. září 2024

V Česku budou od nového roku jen dvě sazby DPH. Víme, co zdraží a co zlevní

Základní sazba DPH zůstane na 21 procentech, což odpovídá průměru v zemích Evropské unie. Kromě toho ale nově vznikne dvanáctiprocentní daňová sazba. Ta nahradí dosavadní DPH ve výši deset a 15 procent.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

DPH dlouhodobě tvoří hlavní část příjmů českých veřejných rozpočtů. Pro rok 2023 se očekává výběr až 380 miliard korun, což představuje přibližně 23 procent všech daňových příjmů.

Změna je součástí vládního konsolidačního balíčku. „Povede to k vyšší efektivnosti a transparentnosti systému DPH, omezení příležitostí k daňové optimalizaci a v neposlední řadě k odstranění absurdit jako v případě aplikace tří různých sazeb DPH u točeného piva,“ uvedlo ministerstvo financí.

Sazba DPH bude nižší třeba na potraviny, stoupne naopak u položek bez prokazatelného sociálního či zdravotního významu. Do 21procentní sazby se tak nově přesune například čepované pivo, kadeřnické služby, opravy obuvi či palivové dřevo.

Jak se změní daně?

Zvýšení DPH z 10 na 12 procent

léky a část farmaceutických výrobků, vodné a stočné, teplo, pravidelná doprava cestujících, ubytovací služby, stravovací služby bez točeného piva, vstupenky do divadel, kin, zoo, bazénů, posiloven nebo na sportovní akce, bezlepkové výrobky, časopisy a noviny

Zvýšení DPH z 10 na 21 procent

točené pivo, úklidové práce v domácnostech, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, kadeřnické a holičské služby a sauny, půjčování nebo nájem knih, novin, časopisů, hudebnin a podobně.

Zvýšení DPH z 15 na 21 procent

nápoje, sběr, přeprava, skládkování komunálního odpadu, služby autorů a výkonných umělců, řezané květiny, palivové dřevo

Snížení DPH z 15 na 12 procent

potraviny (bez nápojů), farmaceutické výrobky a zdravotnické prostředky, stavební práce, dětské sedačky do automobilů, pohřební služby

Snížení DPH z 21 na 12 procent

příležitostná hromadná autobusová doprava osob

Nulová DPH

knihy

Autor: Jiří Lacina a Tereza Maixnerová

Související

platba kartou
Domácí

Úřady přišly o klíčový nástroj, uvádí NKÚ ke zrušení EET

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

Menstrual_underwear_period_underwear_5
Zdraví Ženy

Britky neplatí daň z menstruačních pomůcek, Češky mají jednu z nejvyšších

peníze
Ekonomika

Stát otevírá novou možnost spoření na penzi