sobota 4. května 2024

V Burkině Faso popravila armáda přes 200 civilistů včetně dětí

Vojenské síly v Burkině Faso zabily 223 civilistů, včetně dětí, uvedla organizace Human Rights Watch.

Burkina Faso

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) uvedla, že armáda v Burkině Faso zabila 223 civilistů, včetně dětí a kojenců, při útoku na dvě vesnice obviněné z údajné spolupráce s militanty. Masakry se odehrály 25. února v severních vesnicích Nondin a Soro, a podle zprávy mezi oběťmi bylo 56 dětí. Organizace pro lidská práva vyzvala OSN, aby poskytly vyšetřovatelům podporu a podpořily místní úsilí o potrestání viníků.

Masakry ve vesnicích Nondin a Soro jsou jen poslední masová zabíjení civilistů burkinskými vojenskými silami v jejich protiinsurgenčních operacích,“ řekla v prohlášení výkonná ředitelka HRW Tirana Hassan. „Mezinárodní pomoc je klíčová pro podporu důvěryhodného vyšetřování možných zločinů proti lidskosti.

Očití svědkové a přeživší řekli HRW, že masakry 25. února pravděpodobně byly odplatou za útok islamistických bojovníků na vojenský tábor poblíž provinciálního hlavního města Ouahigouya. Počet obětí civilních obětí byl vyšší než původně popsali místní úředníci. Veřejný žalobce dříve řekl, že jeho úřad vyšetřuje nahlášené úmrtí 170 lidí při útocích na tyto vesnice.

Autor: Šimon Mitro

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

Somálsko
Zahraniční

Akutní nedostatek jídla trýzní 81 milionů lidí. Nejhorší situace je v Gaze

profimedia-0867936765
Zahraniční

Minimálně 155 lidí zemřelo při záplavách v Tanzanii

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO