čtvrtek 19. září 2024

V Británii usilují o založení krevní banky pro kočky

Dárcovství krve u psů není v Briánii nic neobvyklého. Dosud tam ale není tahle možnost zajištěná pro kočičí pacienty. To se brzy změní. Organizace, která zajišťuje zvířecí krevní banky v několika evropských státech, už totiž začíná shánět vhodné dárce.

kočka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Když potřebuje kočka ve Velké Británii transfuzi krve, začne se stejně jako například u nás a v dalších zemích hledat vhodný dárce. To ale může nějakou dobu trvat a pro pacienty s akutním problémem už často bývá pozdě. „Kromě dlouhého čekání je tu i možnost, že krev dárce bude nevhodná nebo hrozí přenos infekčních nemocí. Kočky mají totiž tři krevní skupiny a dokonce i trocha nesprávné kočičí krevní skupiny může být smrtelná,“ říká Samantha Taylor, specialistka na kočičí medicínu.

Založení krevní banky by tak zachránilo spousty kočičích životů. Usiluje o to portugalská organizace Banco de Sangue Animal, ta doufá, že založením první britské kočičí krevní banky poskytne zdroj pro veterinární praxe po celé zemi. Hledání dárců ale nebude jednoduché, organizace má přísná pravidla. Kočičí dárci musí vážit alespoň pět kilo, před darováním projít kardiálním vyšetřením a mít v pořádku krevní tlak. Kočce je pak možné odebrat jenom deset procent celkového objemu krve.

Při darování krve ke skladování není ve Spojeném království povoleno, aby zvířata dostávala sedativa. Zatímco psy je snadné vycvičit k tomu, aby dávali krev v bdělém stavu, u koček je to složitější. „Taková je prostě povaha koček a my bychom to měli respektovat,“ řekla Charlotte Russo, vedoucí transfuzní stanice pro zvířata a dodala, že klíčové bude najít kočky se správným temperamentem.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky

GV1Rg3hWEAA8jnv
Zahraniční

Převrat! Do čísla deset míří kotě, oficiální vrchní myšilov Larry bude mít parťáka