čtvrtek 19. září 2024

V Británii se narodily děti s DNA od tří lidí

První děti s DNA od tří lidí se narodily ve Velké Británii. Jejich rodiče podstoupili speciální metodu umělého oplodnění, aby předešli vážným genetickým onemocněním.

novorozenec

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Speciální metoda využití dárce DNA při umělém oplodnění má zabránit vzácné, ale vážné mitochondriální poruše. Ta se na dítě přenáší od matky, její DNA je tak třeba upravit jiným DNA od dárkyně. Děti narozené s touto genetickou vadou většinou nepřežijí víc než pár dnů. Nesprávná funkce mitochondrií v lidských buňkách způsobuje ochabování svalů, poškození mozku a selhání srdce.

Dítě po zásahu expertů má DNA od svých rodičů, od dárkyně pak asi desetinu procenta. Jde o trvalou změnu, která by se bude předávat z generace na generaci.

Darovaná DNA se využívá pouze pro vytvoření účinných mitochondrií, jiné vlastnosti, jako je třeba vzhled, by ovlivnit neměla.

Děti teď budou pod dohledem, existuje totiž riziko, že se malý počet abnormálních mitochondrií rozmnožil, když byly v děloze. „Bude zajímavé sledovat, jak dobře technika mitochondriální substituční terapie fungovala na praktické úrovni, zda jsou děti bez onemocnění a zda existuje nějaké riziko, že se u nich později v životě objeví problémy,“ řekl Robin Lovell-Badge z Výzkumného institutu Francise Cricka.

Na zákrok budou mít prý nárok jen ti rodiče, u kterých nebude jiná možnost jak počít zdravé dítě. Ročně se s touto genetickou vadou v Británii narodí asi 150 dětí.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky

baby-303068_1280
Domácí

Česká populace vymírá, záchranou je umělé oplodnění