pondělí 29. dubna 2024

V Británii se čeká na ošetření i rok a půl. Vše zhoršila stávka lékařů

Skoro 6,5 milionu Britů čeká na okamžik, kdy bude moci jít k lékaři. Současná krize umocněná právě skončenou šestidenní stávkou nastoluje otázku, zda zdravotnický systém NHS už není přežitý.

a0ee9132d9449d8e092c4c83514f-1665056

Britský zdravotnický systém kolabuje. Zaveden byl v roce 1948.
Zdroj: PxHere

  • Britský zdravotnický systém kolabuje. Zaveden byl v roce 1948.
  • Zdroj: PxHere

Zdravotnictví ve Velké Británii prochází od dob covidu velkou krizí, světlo na konci tunelu ale vidět není. Spíše naopak, protože už tak žalostnou situaci, kdy na ošetření čekají miliony lidí, ještě zhoršila šestidenní stávka mladých lékařů za vyšší platy. Ta znovu přetížila nemocniční pohotovosti a zhoršila kolabující objednávací systém. Britská média se shodují na tom, že nynější situace ve zdravotnictví připomíná meziválečné období, kdy ke zlepšení došlo až v roce 1948, kdy vznikl zdravotnický systém NHS, který pracuje dodnes.

V současnosti NHS registruje 6,4 milionu lidí, kteří na ošetření teprve čekají. 42 procent z nich se dokonce k lékaři marně snaží dostat už rok a půl. Lidé proto přestávají na bezplatný NHS spoléhat a ve velkém přibývá těch, kteří využívají možnost přímé platby jinde výměnou za rychlejší ošetření.

Podle odborníků bude náprava systému velmi pomalá. Odhadují, že než se celá věc vrátí do normálu, bude to trvat minimálně deset let, na jejichž konci NHS může nahradit zcela nový systém, který už s finančním příspěvkem pacientů bude počítat.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

čaj
Světové dny

Den čaje

GKupCzcWcAAHvCV
Zahraniční

Karel na libru. Britský král bude teprve druhým monarchou na bankovkách