čtvrtek 19. září 2024

V Británii chtějí zkrátit letní prázdniny, nově by měly trvat jen čtyři týdny

Modernizace zastaralého školského systému a zmírnění rozdílů ve vzdělání, které prohloubila pandemie. To jsou hlavní důvody, proč chtějí v Británii zkrátit letní prázdniny. Proti jsou někteří učitelé i rodiče.

classroom-824120_1280

Školy chystají na 27. listopad stávku.
Zdroj: pixabay.com

  • Školy chystají na 27. listopad stávku.
  • Zdroj: pixabay.com

Velkou debatu nejen mezi studenty vyvolalo plánování změny školského systému ve Velké Británii. Ministerstvo školství uvažuje o zkrácení letních prázdnin ze šesti týdnů na čtyři. Současná délka se řídí podle vzdělávacího plánu, který začal v zemi platit už za vlády královny Viktorie. 

Důvodem, proč se o zkrácení prázdnin začalo uvažovat, jsou mezery ve vzdělávání, které vznikly v období pandemie. Čtyřtýdenní prázdniny by tak podle odborníků mohly dobu nutnou pro opakování už probrané látky výrazně zkrátit. Učitelé prý navíc po letních prázdninách zaznamenávají více problémů s chováním žáků a duševní pohodou.

Proti zkracování volna nejsou jen studenti, ale i celá řada učitelů. Podle průzkumů by se čtyřtýdenním volnem souhlasilo jen 29 procent dotázaných. I přes to, že by dostali kompenzaci v podobě dvou týdnů uprostřed roku. "Zkrácení letních prázdnin by učitelům stále poskytlo dostatek času na zotavení, zatímco dvoutýdenní přestávky během únorového a říjnového pololetí by poskytly tolik potřebné volno během vysilujících částí akademického roku," řekl Lee Elliot Major, profesor sociální mobility na Exeterské univerzitě.

Prodloužení podzimních a zimních prázdnin se nelíbí ani celé řadě rodičů. Znamenalo by to pro ně komplikace se zajišťováním péče o mladší žáky, když sami musejí chodit do zaměstnání.

Kde mají děti nejdelší a nejkratší prázdniny

Pokud Británie zavede čtyřtýdenní letní prázdniny, budou nejkratší v Evropě. Ve švýcarském kantonu Aargau jsou v létě děti doma pět týdnů. Šestitýdenní volno má zatím Británie, stejně jako Německo, Holandsko a Lichtenštejnsko.

13 týdnů si užívají školáci v Lotyšsku, Litvě, Portugalsku nebo Turecku. Italové mají 14 týdnů letního volna, děti na prvních stupních v Bulharsku mají prázdniny dlouhé 15 týdnů.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky

třída
Domácí

První volno čeká školáky v říjnu, vánoční prázdniny budou letos delší