sobota 5. října 2024

V Bosně povodně zabíjely. Teď se voda začíná rozlévat po celém Balkánu

Balkánem se valí velká povodňová vlna. V Chorvatsku sesuvy půdy zabily nejméně 16 lidí, problémy očekávají i další země bývalé Jugoslávie.

GZD65jZWAAAYtkX

Obraz zkázy v chorvatské Jablanici.
Zdroj: X

  • Obraz zkázy v chorvatské Jablanici.
  • Zdroj: X

Evropské meteorologické služby upozorňovaly, že tento víkend bude pro balkánskou oblast a Itálii kritický a jejich černé předpovědi se naplnily. V Bosně a Hercegovině sesuvy půdy, k nimž došlo po vydatných deštích, zabily ve městě Jablanica během včerejška minimálně 16 osob. Toto číslo ale s největší pravděpodobností nebude konečné. Jablanicu velká voda také odřízla od světa, když blesková vlna zničila silnici spojující pobřeží Jadranu s hlavním městem Sarajevem právě v blízkosti Jablanice.

Tím však řádění živlu na Balkáně nekončí, spíše naopak. Velká voda už zasáhla i sousední Chorvatsko, které vydalo varování před nepříznivým počasím pro pobřeží Jaderského moře a centrální oblasti země. Podobná varování vyhlásila i Černá Hora a Srbsko, kde se povodňová situace rovněž zhoršuje.

Záplavy na Balkáně přišly po velkém letním suchu, které způsobilo vyschnutí mnoha řek a jezer a ovlivnilo zemědělství, včetně zásobování vodou městských oblastí v celém regionu. Meteorologové uvedli, že současnou situaci lze přičíst klimatickým změnám.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0813395837
Domácí

Slavnostní výlov Rožmberka letos nebude. Zrušily jej záříjové povodně

požár lesa
Zahraniční Klimatické změny

Hořící lesy prohlubují klimatickou krizi. Dostáváme se do začarovaného kruhu

profimedia-0915902262
Domácí

Vláda pomůže obcím po povodních. Dostanou pozemky na novou výstavbu

profimedia-0908214175
Domácí

ŘSD investuje miliardy do oprav a odolnějších cest po záplavách