sobota 19. října 2024

V Beskydech se daří odchovu ohroženého tetřeva hlušce

Lesy ČR úspěšně odchovaly patnáct kohoutů a jedenáct slepic tetřeva hlušce, kriticky ohroženého ptáka, ve speciálním zařízení v Krásné pod Lysou horou.

Odchovaní tetřev ze zařízení v Krásné pod Lysou horou

Odchovaní tetřevi ze zařízení v Krásné pod Lysou horou
Zdroj: Lesy ČR / Kamil Perutka

  • Odchovaní tetřevi ze zařízení v Krásné pod Lysou horou
  • Zdroj: Lesy ČR / Kamil Perutka

Lesy ČR letos úspěšně odchovaly patnáct kohoutů a jedenáct slepic kriticky ohroženého tetřeva hlušce v zařízení v Krásné pod Lysou horou. Koncem září byly mláďata vypuštěna do přírody z aklimatizační voliéry, což představuje důležitý krok k obnovení populace tohoto druhu. „Chceme mláďatům vytvořit co nejpřirozenější podmínky, takže o ně pečují samice, což usnadňuje jejich přechod do volné přírody,“ uvedla Adéla Jonáková z Lesů ČR.

Ve speciálním chovném zařízení v Krásné pod Lysou horou zůstává chovné hejno, které se v posledních letech geneticky obohatilo. V poslední době přibývá hlášení o pozorování tetřevů a jejich pobytových znaků, jako jsou otisky nohou, trus a hlasové projevy. „To naznačuje, že se tetřevi opět stávají součástí beskydské přírody,“ dodává Jonáková.

Tetřev hlušec, který vyhledává především jehličnaté lesy, má v Česku málo početnou populaci, a to zejména na Šumavě a v Beskydech, kde zařízení funguje od roku 2017. Během této doby bylo do přírody vypuštěno 109 odchovaných jedinců. Kromě vypouštění tetřevů se lesníci snaží snižovat tlak predátorů a přizpůsobují lesnické hospodaření, včetně výsadby jedlí, listnáčů a bobulovitých keřů, aby podpořili jejich přežití.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nosorožci v Zoo Zlín.
Domácí Fauna

Zoo Zlín očekává narození nosorožce. Jde o první mládě v Česku za 21 let

Pozemky, na kterých vyroste logistické centrum pro firmu BMW.
Domácí

BMW vybuduje obří logistické centrum v Mošnově

profimedia-0912216589
Domácí

Přes 70 domů musí k zemi, rozhodli statici po povodních

provizorní most po povodních
Domácí

Provizorní mosty pomáhají obnovit život po záplavách