čtvrtek 19. září 2024

V azylové politice jste chybovali, vzkázal Henry Kissinger Německu

Azylová politika, kterou Německo vede poslední roky, má prý negativní následky. Poukazuje na ně bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Henry_Kissinger_Fürth_Juni_2023_7

Henry Kissinger oslavil letos sto let.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Henry Kissinger oslavil letos sto let.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Německou azylovou politiku v poslední letech označil Kissinger za velmi problémovou v souvislosti s oslavami útoku na Izrael. Právě v německých ulicích se totiž uskutečnily největší oslavné akce na území Evropy, které schvalovaly počínání radikální islamistické organizace Hamás, jež o víkendu rozpoutala útočnou válku proti Izraeli. „Bylo těžkou chybou vpustit do země tolik lidí zcela odlišných kultur, náboženství a přesvědčení, protože to v těchto zemích vytváří zájmové skupiny,“ vzkázal se svého sídla v Connecticutu stoletý politik.

Sám má s antisemitskými názory a činy vlastní zkušenosti, protože pochází z Německa, odkud musel do Ameriky utéct v roce 1938 před Adolfem Hitlerem kvůli svému židovskému původu. „Apeluji na Německo, aby podporovalo Izrael. A to v extrémní případě i vojensky,“ podotkl Kissinger.

Se situací kolem Izraele a jeho arabských sousedů má Kissinger letité zkušenosti. Před padesáti lety se totiž významnou měrou zasadil o to, aby skončila Jomkipurská válka, když Izrael napadl Egypt a Sýrie. Do Izraele vyslal vzkaz i v roce 2005, když se Židovský stát rozhodl vzdát se sporného územní Pásma Gazy a přenechat jej Palestincům. „Nelze nadále dělat ústupky lidem, kteří svými činy ukázali, že mír nebude. Musí přijít trest,“ řekl tehdy Kissinger.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci