čtvrtek 19. září 2024

V Avignonu ve čtvrtek urážela židovského muže, čtyři dny poté už slyšela rozsudek

18letá Sheryane Harbi ve čtvrtek 2. listopadu ve francouzském Avignonu plivla na jarmulku židovského muže. Čtyři dny poté už si u soudu vyslechla rozsudek. Dostala pět měsíců domácího vězení a musí oběti zaplatit odškodné asi 36 tisíc korun.

man-6797475_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Odsouzená muže potkala v obchodě s potravinami, zasypala ho antisemitskými urážkami a pak poplivala jeho jarmulku. Před soudem se snažila vymlouvat, že netušila, co jarmulka je, a že za jejím činem nebyl antisemitismus. Marně. Soud ji bral jako recidivistku, protože v minulosti měla podobný incident s člověkem subsaharského původu.

Od útoků Hamásu na Izrael vzrostl ve Francii počet antisemitských útoků. Jen za prvních dvacet dní války úřady zaznamenaly na šest stovek případů, to je víc, než za celý loňský rok.

Co je jarmulka?

Jarmulka nebo také kipa je pokrývka hlavy, kterou nosí věřící židovští muži. Tradiční judaismus totiž říká, že člověk má mít pokrytou hlavu proto, aby nestál před Bohem nahý. Pokrývka hlavy u Židů tedy vyjadřuje především úctu k Bohu. Podle Talmudu musí Žid nosit kipu při modlitbě a studiu Tóry. Ortodoxní Židé upřednostňují místo kipy velké černé klobouky.

Neortodoxní Židé většinou nosí jarmulky různě ozdobené, výjimkou nejsou ani jarmulky s Homerem Simpsonem či Mickey Mousem. Zvláštní jarmulky se šijí pro slavnostní události, například pro svatby. Jejich vnitřek často doplňuje text o ženichovi a nevěstě.

Stand_With_Israel_Event_(53253440504)

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

Michel Barnier
Zahraniční

Francie má nového premiéra. Macron vsadil na Barniera