pátek 20. září 2024

V australském městě Perth bude stát nejvyšší dřevěná budova

Západní Austrálie se může brzy pyšnit nejvyšší dřevěnou budovou na světě. Mrakodrap bude díky své konstrukci ekologický a bude produkovat mnohem nižší uhlíkovou stopu, než budovy postavené z běžného betonového materiálu.

dřevěná budova

dřevěný mrakodrap
Zdroj: Grange Development/grangedevelopment.com

  • dřevěný mrakodrap
  • Zdroj: Grange Development/grangedevelopment.com

Mrakodrap s pracovním názvem C6, který vznikne v Perthu, bude měřit téměř 192 metrů. Po dokončení bude dvakrát vyšší, než je současná hybridní dřevěná stavba Ascent se svými 86 metry stojící v americkém městě Milwaukee. Výškou překoná i nedostavěnou věž Atlassian v Sydney, která měla také zálusk na držení výškového rekordu.

Padesátipatrová budova, na jejíž výstavbu použijí stavitelé přes 7 400 metrů krychlových dřeva, nabídne kromě dvou set bytů i střešní zahradu se zelení. Podle vývojářů má budova obsahovat ze 42 procent dřevěný materiál, díky tomu se sníží uhlíková stopa stavby téměř o osm procent. "Naší snahou s C6 je zaměřit se na přístupy, které jsou více šetrné ke klimatickému prostředí. Navíc je to naše příležitost dokázat, že se skutečně zajímáme kromě klimatické krize i o krizi bytovou, kterou nyní máme před sebou," řekl ředitel stavební firmy Grange Development James Dibble.

Autor: Zuzana Beranová

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

GXKCq7raUAAHnmO
Zahraniční

Melbourne zažilo obrovské protesty. Demonstranti házeli po policii hnůj

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

7b98fd20-6e69-11ef-8c02-4f1100bc40a6.jpg
Zahraniční

Horor na pikniku v Brisbane: Muž vylil termosku vařící kávy na nemluvně