čtvrtek 25. dubna 2024

V Austrálii je více klokanů než lidí. Vláda vyzývá k jejich střílení

Přemnožení klokani páchají v Austrálii velké škody. Vláda a odborníci vybízejí ke střílení této zvířecí ikony. Je to pro ně prý nejhumánnější řešení.

klokan

V Austrálii je více klokanů než lidí. Vláda vyzývá k jejich likvidaci
Zdroj: CNN

  • V Austrálii je více klokanů než lidí. Vláda vyzývá k jejich likvidaci
  • Zdroj: CNN

Jsou v australském erbu, zdobí chvost letadel národní letecké společnosti, každý rok jich ale úřady umožňují lovcům zabít miliony. Klokani způsobují škody na půdě i majetku a v období sucha kvůli nim umírají hlady a žízní ostatní druhy, ale i oni samotní. Jejich pravidelná likvidace je proto podle vlády nezbytná.

Proti legálnímu zabíjení národní ikony se postavila řada aktivistů. Ti léta vedli kampaň za ukončení této praxe, o níž říkají, že je krutá a vedená komerčními zájmy. V rámci vládních programů totiž dostávají licencovaní lovci za ulovené klokany zaplaceno. Zvířata se pak zpracovávají na maso a jejich kůže se vyváží do asi 70 zemí světa. Díky tomu do země ročně kolem 133 milionů dolarů.

Méně kontroverzní řešení, jak zamezit přemnožení klokanů, je kontrola plodnosti nebo oplocování pozemků. Tyto metody jsou ale podle vlády ve skutečnosti mnohem méně humánní a účinné. Vyžadují totiž odchyt zvířat a tím narušení jejich životních podmínek. „Odstřel je považovaný za nejúčinnější a nejhumánnější metodu kontroly klokanů, protože zvířata rychle hynou a rychle se tak snižuje jejich počet,“ uvedla vláda státu Victoria.

Podle nejnovějších vládních údajů teď populace klokanů v Austrálii zahrnuje asi 36,5 milionu jedinců, kteří podléhají kontrole. To je o téměř 11 milionů víc než lidí. Letos kvóty na území států Nový Jižní Wales, Queensland, Victoria, Jižní Austrálie a Západní Austrálie umožňují celkem zabít kolem pěti milionů těchto zvířat.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

profimedia-0864437304
Krimi Video

Masakr v Sydney: Muž s nožem zavraždil šest lidí, dalších 12 zranil. Šel po ženách

smog v Indii
Zahraniční

Většina nejznečištěnějších měst je v Indii

292347868_561471588767904_248550605279832422_n
Hudba

AC/DC vyprodali celé turné za jediný den. Český fanoušek však musí na Slovensko

QOPBeTr
Domácí

Nejstarší pražské lahůdkářství je v likvidaci. Skončilo po více než sto letech