pátek 18. října 2024

V America začne recese. V jejím očekávání burzy strmě padají

V očekávání ekonomické recese na amerických trzích zažila dnes světová burza černé pondělí. Začalo to v Japonsku a pokračuje po celém světě.

GUM-tmSWsAApRY3

Burzy dnes zažily volný pád.
Zdroj: X

  • Burzy dnes zažily volný pád.
  • Zdroj: X

Černé pondělí, tak nazývají dnešní den někteří finanční analytici, kteří sledují strmý pád globálních akciových trhů. Ty byly neklidné už v minulých dnech, protože se všeobecně očekává příchod recese ve Spojených státech, ovšem dnešní vývoj v Japonsku ukázal, že situace může být mnohem dramatičtější než se původně zdálo. Razantní pokles se po japonském ranním pádu začal projevovat i na dalších trzích včetně Spojených států.

Situace je podle finančníků nejhorší za posledních sedm měsíců. Japonský akciový Index Nikkei dokonce vykazuje pád o více než 12 procent, což jsou nejdramatičtější čísla dokonce od roku 1987.

Co se týče samotných Spojených států, tam nejvýraznější pokles zaznamenávají akcie technologických společností. Dramatická situace je i ve světě kryptoměn, kde nejznámější platidlo bitcoin ztratilo několik set tisíc korun ze své hodnoty. Obratu příliš nenahrává ani situace na trhu práce, protože jen v Americe stoupla míra nezaměstnanosti meziměsíčně o dvě desetiny procenta.

Jediné pozitivum na celé současné situace je skutečnost, že vývoj žene dolů ceny pohonných hmot.

Autor: Jan Skala

Související

D8vvyWHVUAASRHk
Zahraniční

Nobelovu cenu za mír nezískal žádný politik. Dostala ji japonská organizace

profimedia-0915023339
Zahraniční

Japonské letiště ruší lety. U jeho ranveje vybuchla bomba z druhé světové války

Předseda japonské Liberálně demokratické strany (LDP) Šigeru Išiba.
Zahraniční

Japonce čekají předčasné volby

profimedia-0889349316
Krimi

Poprava po 21 letech. V Americe zemřel muž, který zavraždil novinářku