pondělí 16. září 2024

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Dvakrát jedovaté jsou užovky tygří, které nově uvidí návštěvníci pražské zoo. Toxický je totiž nejen jejich vlastní jed, který vpravují do těla kořisti, ale i ten, který jejich těla uvolňují na ochranu před predátory.

Foto 3_Z09_6498_export

Atraktivní užovky tygří vystavují vedle Zoo Praha už jen dvě zoologické zahrady v Evropě – v Estonsku a Rakousku.
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • Atraktivní užovky tygří vystavují vedle Zoo Praha už jen dvě zoologické zahrady v Evropě – v Estonsku a Rakousku.
  • Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Užovky tygří se živí ropuchami, z jejichž těl přijímají toxiny, ukládají je a využívají při sebeobraně, útočník se tak otráví sám.

„Opakovaná pozorování navíc dokládají, že tento jed může užovka tygří též rozprašovat do vzduchu v podobě drobných kapiček či dokonce aerosolu,“ popisuje odborný chovatel plazů Vojtěch Víta. „Jednou z možná nejpozoruhodnějších vlastností tohoto hada je schopnost přenosu takto získaného jedu ze samic na mláďata.“

Vedle jedu sloužícího k obraně má had také zadní jedové zuby, které používá k aktivnímu lovu. Jeho jed ovlivňuje srážlivost krve, uštknutí člověka jsou ale vzácná a zpravidla nemívají závažný průběh.

Užovky tygří naleznou návštěvníci zoo, která je chová jako jedna ze tří zahrad v Evropě, v pavilonu Terárium. Dvě zhruba půlmetrové užovky obydlely expozici společně s vodnářkami pruhovanými. V přírodě užovky tygří osidlují lesy i louky blízké vodním plochám v Japonsku, v Koreji a na východě Ruska a Činy.

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka

orangutan
Světové dny Fauna

Den orangutanů