středa 18. září 2024

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

Mnoho lidí na světě umírá kvůli srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici. Nový výzkum teď ukázal, že léky na snižování hladiny cholesterolu mohou těmto smrtelným onemocněním do určité míry předejít.

26225688470_1bf0f5bd44_w

Ilustrační fotografie.
Zdroj: coopercomplete.com

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: coopercomplete.com

Poměrně levné dostupné léky na léčbu hyperlipidémie pracují na bázi snižování špatného cholesterolu a podle nedávné britské studie prokazatelně zmenšují riziko srdečního a mozkového onemocnění u celé řady pacientů. Skupina léků, které se označují odborně jako statiny, má na cévy protizánětlivý účinek a je schopná zabránit mrtvičce a infarktu dokonce i u lidí, kteří mají hodnoty cholesterolu v pořádku. Medikament také pomáhá předcházet komplikacím spojeným s cukrovkou.

Lidem do věku sedmdesáti let praktici léky na snížení cholesterolu celkem běžně předepisují, starším už ne. Studie doporučuje léčbu statiny zvážit u většiny starších pacientů. Medikament jim může pomoci prodloužit a zkvalitnit život. Uleví se také rozpočtu, protože preventivní léčba pomocí této účinné látky je mnohem levnější, než péče o pacienty po mozkové mrtvici či infarktu.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Nuffield Department of Population Health

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci