Úžasný objev: Nedávno nalezená hrobka skrývala asi nejstarší známou mumii

Egyptologové hlásí senzační objev. V Sakkáře odkryli několik hrobek. V šachtě jedné z nich byl sarkofág s mumií, která by mohla být vůbec nejstarší a nejúplnější, jakou se podařilo najít.

ahramonline2.jpg

Egyptologové hlásí cenný nález v Sakkáře
Zdroj: ahram-online.org

  • Egyptologové hlásí cenný nález v Sakkáře
  • Zdroj: ahram-online.org

Mumie muže jménem Hekashepes byla ve vápencovém sarkofágu zapečetěném maltou. V sarkofágu ležela pokrytá zlatými listy. Je stará asi 4 300 let a pochází ze skupiny hrobek páté a šesté dynastie, které před nedávnem archeologové odkryli.

Objev oznámil proslulý egyptolog Zahi Hawass, který vede tým archeologů: "Vložil jsem hlavu dovnitř, abych viděl, co je uvnitř sarkofágu. Byla tam krásná mumie muže zcela pokrytá vrstvami zlata."

Mumie pochází z páté a šesté dynastie Staré říše, která trvala asi od roku 2 500 před naším letopočtem do roku 2 100 před naším letopočtem.

Mezi dalšími nalezenými hrobkami byla i jedna patřící Chnumdžedefovi, inspektorovi úředníků, dohlížiteli šlechticů a knězi za vlády Unase, posledního faraona páté dynastie. Zdobí ji výjevy tehdejšího běžného života. Další hrobka patřila strážkyni tajemství a asistentce velkého vůdce paláce Meri. Mezi hrobkami nalezli egyptologové řadu soch. Hrobka pro kněze ukrývala devět soch: muže, jeho ženu a několik služebníků. "Expedice bohužel nenašla žádné nápisy, které by mohly identifikovat majitele těchto soch," podotkl Hawass.

Tým našel také deset metrů hlubokou šachtu s množstvím dřevěných soch. Naleziště skrývalo také mnoho amuletů, kamenných nádob a nástrojů pro každodenní život.

Související

profimedia-0900158095
Zahraniční

Mírová dohoda padla. Navrhované kompromisy nepřijal Izrael ani Hamás

strom-energie-co2-sonnenuntergang
Ekonomika

Egypt razantně zvyšuje cenu elektřiny. Mohou za to končící dotace

GVZjGHfWYAAJ39I
Zahraniční

Přece jen nějaký pokrok. Izrael podpořil americký mírový plán

52809948887_ff43ee5ca1_b
Zahraniční

Mírová jednání krachují. Hamás obvinil izraelskou vládu z jejich maření