úterý 16. dubna 2024

Už žádný plyn. V Brně bude topit horkovod přímo z Dukovan

Už od roku 2030 by se teplo v bytech v Brně mělo získávat přímo z jaderné elektrárny Dukovany. Je to další krok ke snížení závislosti na plynu.

horkovod

Nový horkovod se postará o vytápění brněnských bytů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nový horkovod se postará o vytápění brněnských bytů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Téma současnosti: snížit závislost na plynu, vzali už v Brně konkrétně. Tamní teplárna totiž právě podepsala smlouvu se společností ČEZ na dodávkách tepla horkovodem přímo z jaderné elektrárny Dukovany. Ještě letos by mělo začít výběrové řízení, které určí, kdo a jakým způsobem se postará o stavbu. Ta by podle generálního ředitele Skupiny ČEZ Davida Beneše mohla začít už v roce 2026. Financovat ji spolu s ČEZ bude samotné město Brno, které je připravené si vzít na vybudování zhruba čtyřiceti kilometrů potrubí úvěr. Rozpočet jde totiž ke dvaceti miliardám korun.

„Věřím, že horkovod bude do Brna dodávat teplo už v roce 2030,“ uvedl premiér Petr Fiala, který stojí rovněž u zrodu celého projektu. Na bedrech ČEZ bude ležet problém vyvedení tepla z dukovanské elektrárny, pokládka potrubí už bude v režii brněnské teplárny. Ta už vytýčila trasu, kudy horkovod povede tak, aby se co nejvíce vyhnula obydleným oblastem.

Autor: Jan Skala

Související

Party Šalina
Domácí

Brno pronajímá šaliny, má jednu kavárenskou a jednu pro oslavy a večírky

justice
Krimi

Rozlučka se svobodou málem skončila smrtí. Slovák bude sedět přes deset let

Náměstí Svobody Brno
Domácí

Brno se připojí k evropské síti měst, která podporují cyklistiku

profimedia-0810214705
Zahraniční

Aby hlas pro Korčoka nepropadl. Volební vlak doveze studenty na Slovensko