Už tu máme pasťák! Zařízení pro bývalé vězně obyvatelé Olomouce nechtějí

Petice se stovkami podpisů, hlasité protesty a strach – tak to teď vypadá na Svatém kopečku v Olomouci, kde má poblíž mateřinky a základní školy začít pracovat azylové zařízení pro bývalé vězně. Věnovat se prý bude také problémovým dětem.

20230608052326

Spolek Druhá míle představuje projekt na svém webu.
Zdroj: druhamile.cz

  • Spolek Druhá míle představuje projekt na svém webu.
  • Zdroj: druhamile.cz

„Chceme poskytnout mužům ve věku od 25 do 64 let po propuštění z výkonu trestu podporu a pomoc v jejich zpětném zařazení do společnosti,“ stojí na webu spolku Druhá míle, který bude zařízení provozovat. Jednat se prý má o odsouzené za těžké zločiny, kteří ve vězení prožili řadu let.

Lidé se zlobí, že se s nimi o záměru nikdo nebavil a křesťanský spolek je postavil před hotovou věc. „Máme tady polepšovnu, Sadové náměstí plné bezdomovců. Je tady škola, školka a kolem nich dost nevyzpytatelného nebezpečí. A ještě sem nastěhují vězně po výkonu trestu? S tou křesťanskou láskou běžte přímo víte kam,“ rozčiluje se jedna ze signatářek petice. „Svatý Kopeček je poutní místo, nic takového sem nepatří,“ zlobí se další.

Lidé také poukazují na nepříliš dávnou tragédii v nedalekých Chválkovicích. Tam se recidivista a sexuální násilník vrátil po deseti letech z vězení a tři měsíce poté, v dubnu 2020, brutálně napadl, zavraždil a po smrti znásilnil ženu, která mu náhodou přišla do cesty. Dostal 25 let.

Související

dsc_0227_0
Ostatní

Olomoucké safari nově vede i do Austrálie a Arktidy