I když houbařská sezona zdaleka ještě nezačala, už teď, s příchodem teplejších dnů, se začínají objevovat první jarní houby. Mezi nimi samozřejmě i jedlé. Podle odborníků jsou velmi chutné a bohaté na vitamíny. Tyto houby nerostou všude, proto o nich mnoho lidí ani neví. V těchto dnech se ale už dají sbírat na teplejších místech republiky, tedy v Českém středohoří, v Českém i Moravském krasu či v Polabí. Díky mírnější zimě se už začíná objevovat kačenka česká, což je vůbec první jarní houba, která se po zimě objevuje. Nejčastěji podle mykologů roste v listnatých hájích a zarostlých sadech, hlavně pod olšemi, topoly a třešněmi.
Na přelomu března a dubna začínají růst také smrže. Smrž obecný je velmi vyhledávanou jednou houbou, která má široké využití v kuchyni. Hodí se na smaženici, do polévky nebo k přípravě pomazánek. Po lanýžích patří k nejdražším houbám, které v tuzemsku rostou. Najít se dají v trávě, nejčastěji pod jasany, ale daří se jim i v mulčovací kůře ve městech a na zahradních záhonech. Kromě toho, že je smrž velmi chutná houba, má i blahodárný vliv na imunitu a působí protizánětlivě.
Recept na pomazánku ze smrže obecného
- cibuli nakrájejte nadrobno
- zpěňte ji na oleji a přidejte na nudličky nakrájené houby, stačí sto gramů
- směs duste doměkka
- poté rozmíchejte 60 gramů másla a 200 gramů tvarohu
- přidejte 150 gramů tresčích jater, nasekanou petrželovou nať a vychladlé houby.