čtvrtek 18. dubna 2024

Už rostou! Ředkvičky mají blahodárné účinky

Obohatit jídelníček ředkvičkami je velice prozíravý tah. Tato zelenina má široké zdravotní účinky. Vyhání zánět z těla a působí i protinádorově.

ředkvička

Skleník ukrývá zdravotní zázrak
Zdroj: Pixabay

  • Skleník ukrývá zdravotní zázrak
  • Zdroj: Pixabay

Význam ředkviček na zdraví člověka je větší, než se možná všeobecně ví. O této nenápadné zelenině, která právě v těchto dnech začíná růst ve sklenících, se dokonce může mluvit jako o zdravotním zázraku. Podle studií je totiž bohatým zdrojem vitaminů B, C a K. Je v ní také kyselina listová, betakaroten a minerální látky. Ředkvičky obsahují i glukofinolát, což je sloučenina síry, jejíž antimikrobiální látky mají dokonce protinádorové účinky a působí i jako prevence proti neurodegenerativním onemocněním.

Blahodárné látky v ředkvičkách pomáhají rovněž s problémy se zažíváním a dokonce dokáží odstranit záněty i plísně z těla. Tuto zeleninu můžete jíst čerstvou, třeba na chlebu z máslem, v salátech či pomazánkách, ale chutná i orestovaná na cibulce.

Recept na čtyři porce pomazánky z ředkviček

jeden svazek ředkviček

půl svazku jarní cibulky

125 gramů nízkotučného tvarohu

sůl

pepř

čerstvé bylinky

Postup:

Svazek ředkviček umyjeme, očistíme a nastrouháme nahrubo. Umytou jarní cibulku najemno nasekáme a přidáme k ředkvičkám Přidáme tvaroh a vše dobře promícháme. Nakonec pomazánku osolíme a opepříme.

Podáváme s celozrnným pečivem posypaným jemně nasekanými bylinkami.

Autor: Jan Skala