Význam ředkviček na zdraví člověka je větší, než se možná všeobecně ví. O této nenápadné zelenině, která právě v těchto dnech začíná růst ve sklenících, se dokonce může mluvit jako o zdravotním zázraku. Podle studií je totiž bohatým zdrojem vitaminů B, C a K. Je v ní také kyselina listová, betakaroten a minerální látky. Ředkvičky obsahují i glukofinolát, což je sloučenina síry, jejíž antimikrobiální látky mají dokonce protinádorové účinky a působí i jako prevence proti neurodegenerativním onemocněním.
Blahodárné látky v ředkvičkách pomáhají rovněž s problémy se zažíváním a dokonce dokáží odstranit záněty i plísně z těla. Tuto zeleninu můžete jíst čerstvou, třeba na chlebu z máslem, v salátech či pomazánkách, ale chutná i orestovaná na cibulce.
Recept na čtyři porce pomazánky z ředkviček
jeden svazek ředkviček
půl svazku jarní cibulky
125 gramů nízkotučného tvarohu
sůl
pepř
čerstvé bylinky
Postup:
Svazek ředkviček umyjeme, očistíme a nastrouháme nahrubo. Umytou jarní cibulku najemno nasekáme a přidáme k ředkvičkám Přidáme tvaroh a vše dobře promícháme. Nakonec pomazánku osolíme a opepříme.
Podáváme s celozrnným pečivem posypaným jemně nasekanými bylinkami.