pátek 26. dubna 2024

Syfilis a kapavka se šíří jižní Moravou. Onemocněli studenti i důchodci

Sexuální turistika i uvolnění covidových restrikcí mají za důsledek zvýšený počet pohlavních nemocí. S dramatickým nárůstem se potýká jižní Morava.

antibiotika

Ilustrační foto.
Zdroj: NDLA

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: NDLA

O polovinu více případů než v loňském roce řeší letos lékaři a hygienici na jižní Moravě v souvislosti s šířením pohlavních nemocí. Problém je zejména se syfilidou a kapavkou. Tato onemocnění se podle hygieniků šíří napříč všemi generacemi a léčí se s nimi studenti i lidé v důchodovém věku. Podle vedení jihomoravské krajské hygieny může za současné větší šíření pohlavně přenosných nemocí uvolněnějšího chování po zrušení covidových restrikcí. Padl rovněž zákaz cestování, a tak lidé míří za sexuálními zážitky i do okolních států, v případě jižní Moravy do Rakouska a na Slovensko. Podle lékařů navíc chybí v tomto směru osvěta, protože řada lidí se domnívá, že pohlavní nemoci se vyskytují velmi vzácně.

Přitom kapavka i syfilis mohou mít i dlouhodobé či dokonce trvalé následky včetně neplodnosti. V obou případech jde o bakteriální infekce, které se nejčastěji šíří při nechráněném sexu, ale přenést se mohou také z matky na novorozence. Zatímco kapavka se projevuje hnisavým zánětem sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, syfilis se z prvotních pár vředů rozšiřuje jako vyrážka po celém těle.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0858449947
Domácí

Hejtman Krkoška dostal jen peněžitý trest. Ten politický je pro něho citelnější

systém pro telemedicínů
Zdraví AI

S diagnostikou onemocnění srdce pomůže umělá inteligence

White_House,_Blue_Sky
Zahraniční

Biden se už covidu nebojí. Bílý dům zrušil po čtyřech letech pandemická opatření

Turnovské_divadlo_01
Domácí

Divadlu v Turnově je 150 let a věří, že se dočká přestavby, kterou utnul covid