Syfilis a kapavka se šíří jižní Moravou. Onemocněli studenti i důchodci

Sexuální turistika i uvolnění covidových restrikcí mají za důsledek zvýšený počet pohlavních nemocí. S dramatickým nárůstem se potýká jižní Morava.

antibiotika

Ilustrační foto.
Zdroj: NDLA

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: NDLA

O polovinu více případů než v loňském roce řeší letos lékaři a hygienici na jižní Moravě v souvislosti s šířením pohlavních nemocí. Problém je zejména se syfilidou a kapavkou. Tato onemocnění se podle hygieniků šíří napříč všemi generacemi a léčí se s nimi studenti i lidé v důchodovém věku. Podle vedení jihomoravské krajské hygieny může za současné větší šíření pohlavně přenosných nemocí uvolněnějšího chování po zrušení covidových restrikcí. Padl rovněž zákaz cestování, a tak lidé míří za sexuálními zážitky i do okolních států, v případě jižní Moravy do Rakouska a na Slovensko. Podle lékařů navíc chybí v tomto směru osvěta, protože řada lidí se domnívá, že pohlavní nemoci se vyskytují velmi vzácně.

Přitom kapavka i syfilis mohou mít i dlouhodobé či dokonce trvalé následky včetně neplodnosti. V obou případech jde o bakteriální infekce, které se nejčastěji šíří při nechráněném sexu, ale přenést se mohou také z matky na novorozence. Zatímco kapavka se projevuje hnisavým zánětem sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, syfilis se z prvotních pár vředů rozšiřuje jako vyrážka po celém těle.

Autor: Jan Skala

Související

Nemocnice
Domácí

Veřejné zdravotní pojištění se letos dostane do deficitu 11 miliard korun

lékaři
Domácí

Nová úhradová vyhláška může ohrozit kardiovaskulární péči

lékař
Ekonomika

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

profimedia-0915900873
Zahraniční

Zdravotnické odbory a ministerstvo se nedohodly na odměnách lékařů