středa 3. července 2024

Útoky v Dagestánu pravděpodobně zosnoval bývalý člen Putinovy strany

Útoky v Dagestánu vedou do politických kruhů strany Jednotné Rusko. Konkrétní motiv celé věci, při které umírali policisté, kněz i útočníci, však není znám.

profimedia-0884142458

Policejní zásah proti útočníkům v dagestánském Derbentu.
Zdroj: Profimedia

  • Policejní zásah proti útočníkům v dagestánském Derbentu.
  • Zdroj: Profimedia

K útoku, který včera ochromil dagestánskou metropoli Machačkalu, se zatím nikdo přímo nepřihlásil, ovšem tamní policie už splétá nitky, které stály za střelbou ve dvou kostelích, dvou synagogách a na policejní stanici. Indicie ukazují do Sergokalinského okresu, který ovládá bývalý člen strany ruského prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko, Magomed Omarov. S ním se zmíněná strana, která je hybnou politickou silou Ruské federace, nerozešla za nejlepších okolností.

Omarova, jehož dva synové a synovec byli do útoku s největší pravděpodobností zapojeni, už zatkla policie. Je však pravděpodobné, že akce se zúčastnili i další lidé. Motivy jejich konání zatím nejsou známy. Některé zprávy však hovoří o tom, že v pozadí události mohl stát také Islámský stát.

Útoky začaly v neděli v podvečer ve městě Derbent na jihu Dagestánu, kdy zatím neznámí lidé začaly pálit na tamní kostel a synagogu, kde o život měl přijít pravoslavný kněz. Nedlouho poté velmi podobný útok ohlásilo hlavní město Machačkala, které leží 120 kilometrů od Derbentu. Tam kromě kostela a synagogy byla cílem i policejní stanice, kde mělo zemřít pět mužů zákona. Střelbu na policejní vůz oznámila i obec Sergokola.

Autor: Jan Skala

Související

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů

Andrej Babiš
Domácí

Soud rozhodl v Babišův prospěch. Nemusí se omlouvat za výroky o Vrběticích

profimedia-0886647756
Zahraniční Video

Dav v Indii ušlapal desítky žen a dětí, guru Bhole Baba je na útěku

GRikhEdaYAAt2Ft
Zahraniční

Hurikán Beryl nabírá na síle a míří na Mexiko. Už má šest obětí