neděle 7. července 2024

Útoků vlků přibývá. Pohotovostní štáb zajímají blízká setkání

Jen v letošním roce v Beskydech vlci zaútočili na stáda víc než padesátkrát. Proto zasedl pohotovostní štáb, aby celou situaci vyřešil.

Situaci řeší pohotovostní štáb

Vlci i nadále útočí
Zdroj: pixabay.com

  • Vlci i nadále útočí
  • Zdroj: pixabay.com

Farmáři v Moravskoslezském kraji v posledním roce přišli už o více než dvě stovky ovcí, škoda přesáhla dva miliony korun. Pohotovostní štáb bude zjišťovat třeba to, zda se některý z vlků nechová neobvykle.

„Při hodnocení situace se neobejdeme bez informací od myslivců či chovatelů. Je totiž potřeba rozlišovat, zda se vlk chová standardně – například v noci projde zástavbou stejně jako ostatní druhy volně žijících zvířat, loví přirozenou kořist, nevykazuje známky strachu při pozorování z auta, traktoru či posedu. Nestandardní chování je takové, kdy vlk ztrácí plachost před lidmi, dovolí, aby se k němu přiblížili, opakovaně chodí ve dne do zástavby či opakovaně napadá dobře zabezpečená hospodářská zvířata. Právě o takových blízkých setkáních uvítáme upřesňující údaje. V kombinaci s dalšími metodami pak budeme takové chování vyhodnocovat a zvolíme další postup,“ říká šéf štábu František Jaskula.

Přestože se situace v kraji zlepšila, nadále dochází ke škodám převážně na nedostatečně ochráněných chovech. Výjimečně se objeví i útok na dobře zabezpečené stádo. To se stalo, když se jednomu vlkovi podařilo překonat plot vysoký 170 centimetrů, běžně pro něj totiž bývá nepřekonatelnou překážkou oplocení o půl metru nižší.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

vlk
Domácí Příroda

Královéhradecký kraj rozšířil území pro odstřel vlků

profimedia-0851099323.jpg
Ostatní

Beskydy poprvé vyhrály pohár

Lysá hora v Beskydech
Domácí

Moravskoslezský kraj navštívilo více turistů než před covidem

Rys ostrovid
Domácí Příroda

Mapování velkých šelem zjistí, kde se vyskytují vlci, rysi i medvědi