neděle 8. září 2024

Útočníci zneužívají ke krádeži dat falešné AI aplikace

Nový malware ohrožuje kybernetickou bezpečnost. Ke krádeži dat podvodníci používají falešné AI aplikce.

kyberútok

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Negative Space

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Negative Space

Společnost ESET ve své poslední zprávě shrnula globální kybernetické hrozby od prosince 2023 do května 2024. Novým trendem je, že podvodníci napodobují nástroje generativní umělé inteligence jako Midjourney, Sora nebo Gemini, a útočí tak i na Českou republiku. Nový mobilní malware GoldPickaxe dokáže krást data k rozpoznávání obličeje a vytvářet deepfake obsah.

Infostealeři nyní zneužívají nástroje generativní umělé inteligence, což představuje novou výzvu pro bezpečnost. Doporučujeme uživatelům být obezřetní při stahování AI nástrojů a používat bezpečnostní software,“ uvedl Jiří Kropáč z ESETu. Výrazný nárůst útoků ransomwarem v prvním čtvrtletí roku 2024 o více než pětinu ve srovnání s předchozím rokem potvrdil Jakub Souček, další expert z ESETu.

ESET také varuje před gangem využívajícím Balada Injector, který v Česku způsobil významné škody. Zranitelnosti v pluginech WordPress vedly ke kompromitaci více než 20 tisíc webových stránek. Bezpečnostní experti doporučují při řešení incidentů odstranit všechny zranitelné pluginy a aktualizovat systém.

Autor: Šimon Mitro

Související

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů