sobota 27. dubna 2024

Utahování opasků po argentinsku. Stávka vyhnala do ulic stovky tisíc lidí

Odbory v Argentině vstoupily do generální stávky. Stovky tisíc lidí v ulicích Buenos Aires protestují proti ekonomickým škrtům, které mají snížit inflaci, ale dopadají také na životní úroveň obyvatelstva.

profimedia-0840219866

Obyvatelé Argentiny vyšli do ulic protestovat proti ekonomickým úsporám.
Zdroj: Profimedia

  • Obyvatelé Argentiny vyšli do ulic protestovat proti ekonomickým úsporám.
  • Zdroj: Profimedia

Argentina je na nohou a podle tamních obyvatel za to může teprve nedávno zvolený prezident Javier Milei a jeho úsporná opatření, jimiž chce zemi zbavit extrémně vysoké inflace, která dosahuje až 200 procent. Do ulic protestovat proti utahování opasků proto vyšly stovky tisíc lidí, kterým se nelíbí změny zákonů v ekonomické a sociální oblasti. Ty jsou součástí Mileiho plánu, jak v zemi snížit inflaci, ale jejich odvrácenou stranou je fakt, že se negativně podepíší na životní úrovni milionů obyvatel této jihoamerické země.

Stávka, která začala v 16 hodin středoevropského času, má trvat 12 hodin. Nefunguje doprava, aerolinky ruší stovky letů, nepracuje se v nemocnicích, zavřeno je na úřadech i ve výrobních halách. Ke generální stávce přistoupili obyvatelé Argentiny i poté, co Milei svůj úsporný plán zmírnil.

Kromě boje s inflací mění prezident i legislativu země. Argentinský Donald Trump tak může měnit zákony podle svého a bez souhlasu parlamentu.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Joe Biden
Zahraniční Volby USA

Podle Američanů nemá Biden dostatečnou kondici. Trump na tom není o moc lépe

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

profimedia-0867356632
Zahraniční

Trump má zaplatit další pokutu