čtvrtek 4. července 2024

Ústí nad Labem chce zbourat bývalý luxusní hotel. Dnes v něm spí bezdomovci

Ústí nad Labem léta uvažuje o demolici zdevastovaného hotelu Máj. Teď se zdá, že přece jen celou věc dotáhne do konce, protože na stavební úřad už podalo žádost o povolení ke zbourání ostudné stavby.

Ústí_nad_Labem,_Hotel_Máj_(008)

Kdysi pýcha Ústí nad Labem, dnes největší squat v severních Čechách.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kdysi pýcha Ústí nad Labem, dnes největší squat v severních Čechách.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Interhotel Máj na sídlišti Severní Terasa, který byl na sklonku komunistického režimu pýchou Ústí nad Labem, půjde k zemi. Někdejší luxusní prostory, které patřily k nejvyhledávanějším ubytovacím místům severních Čech, nepřežily privatizaci z devadesátých let a řadu let už chátrají. Dnes už mají jediné obyvatele, bezdomovce a narkomany. Vedení ústecké radnice se proto rozhodlo zažádat stavební úřad o povolení k demolici. O záměru radnice informoval ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

Hotel Máj vznikl v roce 1988 podle návrhu známého brněnského architekta Ivana Rullera. Věhlas měl ještě pár let po revoluci, kdy se v něm ubytovávali i západní turisté. V druhé polovině devadesátých let jej však v privatizaci získal podnikatel Jaromír Houžvička, jeho podnikatelský záměr se stavbou ale nevyšel. Za neúspěch podle něj mohla ústecká mafie propojená s policií i dalšími složkami státní správy. Postupem času si Máj získal pověst největšího squatu v severních Čechách.

Autor: Jan Skala

Související

envelopes-6134807_1280
Domácí

Brno otevře centralizovaný stavební úřad, počítače z ministerstva ještě nedorazily

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

Mladá_Boleslav_hlavní_nádraží_(01)
Domácí

Paradox v Mladé Boleslavi. Nádraží mají bourat, přesto dostalo nové hodiny

Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Ústecký kraj