neděle 29. září 2024

Ústecké ghetto Mojžíř: Už tam nejezdí autobusy, taxíky ani dovážka jídla

Slušní lidé se do ústeckého Mojžíře prý bojí. Nejezdí tam taxi ani dovozci jídla, omezila se veřejná doprava. Obyvatelé místa tvrdí, že se cítí diskriminovaní.

F67rilJXQAA2iIM

Sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem.
Zdroj: facebook.com

  • Sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem.
  • Zdroj: facebook.com

Řidiče veřejné dopravy odmítali do Mojžíře jezdit. Pasažéři je byli schopni poplivat, napadnout nebo urážet. Od července tam míří už jen vozy s asistenty dopravy a strážníky, nastupovat se může pouze předními dveřmi a trasa linky je o kus kratší.

Po pár týdnech se přidali taxikáři. Ani oni už do obávané čtvrti nechtějí zajíždět. A nově si její obyvatelé už neobjednají ani pizzu. Tu jim dosud řidiči vozili alespoň k zastávce autobusu. Teď už nepojedou ani tam. „První incident – kopání do vozu a vyhrožování násilím. Druhý incident včera i na zastávce – dobývání se řidičce do auta, rozkopnuté světlo, vyhrožování. Absolutně nezvladatelná lokalita plná lidí, kteří nemají morální kodex, natož chování,“ vysvětlil provozovatel pizzerie na sociálních sítích s tím, že se omlouvá slušným zákazníkům, ale všechny objednávky do zmíněné lokality bude rušit. „A doufáme že s tím naše město začne něco dělat, když už se tam bojí jezdit i autobusáci,“ doplnil provozovatel,

V Mojžíři žijí asi tři tisíce Romů. V poslední době se tam prý bez doprovodu strážníků neodváží ani pracovníci města, aby posekali trávníky. „Poslední fáze je zeď a plot. Kdysi docela pěkná čtvrť se mění pomalu ale jistě na NoGo zónu pod veselým dohledem vedení města (nejen tohoto vedení, ale vedení posledních dvaceti let). Neziskovky nedělají nic a akorát přijdou s písničkou, jak jsou tam lidi diskriminovaní a natáhnou ruku pro penízky,“ píše jeden z obyvatel na Facebooku. .

Obyvatelé města upozorňují na problémovou lokalitu dlouhá léta. Přesně před deseti lety například podepisovali petici kvůli nepřizpůsobivým sousedům. "Nerespektují noční klid v sídlišti, a to jak mimo obytné domy, tak i v domech. V případě, že jsou vyzváni k zajištění klidu, jsou sprostí a svým chování vyvolávají strach,. Dochází ke znečišťování veřejných prostranství i domů v sídlišti. Dále se v obytných domech stále častěji vyskytují krádeže a poškozování společného majetku, které velmi ztěžují bydlení občanů obývajících bytové domy," stěžovali si tehdy obyvatelé města.

Teď naopak sepsali petici obyvatelé sídliště. „Jako obyvatelé sídliště Mojžíř pociťujeme pocit diskriminace a vyčlenění z naší vlastní společnosti. Považujeme za nezbytné, aby byly na našem sídlišti vylepšeny sociální a ekonomické podmínky, což by mohlo vést ke snížení sociálního napětí a konfliktů,“ stojí v textu.

Související

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Ústecký kraj

profimedia-0877663398.jpg
Ostatní Basketbal finále

Návrat na trůn. Nymburk proměnil první mečbol

basket finále nymburk441491492_18433955707031487_1740951413458033614_n
Ostatní Basketbal

Nymburk potvrdil roli favorita, ve finále vede 2:0 na zápasy