Ústavní puč, anulace voleb. Opozice a neziskovky se s výsledkem nesmířili

Jak to bude s právě skončenými volbami v Gruzii, je ve hvězdách. Opozice, která hlasování prohrála, chce napadnout regulérnost celé akce.

profimedia-0924018975

Opozice a její příznivci se s výsledky gruzínských voleb nesmířili.
Zdroj: Profimedia

  • Opozice a její příznivci se s výsledky gruzínských voleb nesmířili.
  • Zdroj: Profimedia

Volby v Gruzii, které vyhrála prorusky orientovaná strana Gruzínský sen se ziskem 54 procent všech voličských hlasů, budou mít pravděpodobně ještě dohru. S výsledkem se totiž nesmířila opozice sdružená ze čtyř proevropských stran ani gruzínské neziskové organizace, které do volebních místností vyslali své pozorovatele. Tvrdí totiž, že některým z nich nebyl umožněn vstup, jiné zase referují o tom, že některé volební komise na příkaz členů Gruzínského snu, manipulovali s hlasy voličů. Vládnoucí a nyní i vítězná strana tato nařčení odmítá.

Výsledky hlasování označují členové opozice za ústavní puč. Vedení Sjednoceného národního hnutí (UNM) dokonce vyzvalo k anulaci voleb. Padají dokonce slova o uzurpaci moci ze strany miliardáře Bidzina Ivanišviliho, který je šéfem Gruzínského snu, podle mnohých autoritářským.

Prezidentka Salome Zurabišvili už předtím volby označila jako rozhodování mezi evropskou budoucností nebo ruskou minulostí. Gruzínskému snu totiž opozice, ale i evropské politické struktury kladou za vinu zejména za vinu přijetí zákona o zahraničním vlivu a transparentnosti financování tamních neziskových organizací, protože v Rusku takový zákon, podle jejich vyjádření, posloužil k pronásledování odpůrců režimu Vladimira Putina.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0674716633
Zahraniční Zajímavosti

Střídání času praktikuje jen třetina zemí na světě. Většina z nich je v Evropě

profimedia-0926693493
Zahraniční

Gruzie pošilhává po Moskvě. Volby s přehledem vede vládnoucí strana

elektrická dodávka
Ekonomika Elektromobily

Evropská hlavní města připravují bezemisní zóny. Klíčem jsou elektrické dodávky

profimedia-0679920070
Domácí

V neděli se opět mění čas. Konec střídání je v nedohlednu