sobota 5. října 2024

Květnová ústava byla demokratická, její dodržování nikdo neřešil

Přesně před pětasedmdesáti lety vznikla nová československá ústava, známá též jako Ústava 9. května. Kvůli ní o necelý měsíc později abdikoval prezident Edvard Beneš.

Beneš Gottwald

Edvard Beneš a Klement Gottwald se po sporu o Ústavu 9. května vyměnili na Pražském hradě
Zdroj: youtube

  • Edvard Beneš a Klement Gottwald se po sporu o Ústavu 9. května vyměnili na Pražském hradě
  • Zdroj: youtube

I když Ústava 9. května znamenala upevnění moci Komunistické strany Československa, byla stále ještě ve znamení pluralitní demokracie, kdy například deklarovala nezávislost soudů či základní lidská práva a svobody. Tím se odlišovala od jiných nově zaváděných, takzvaných stalinistických ústav v jiných zemích sovětského bloku. Pro odpůrce Vítězného února a nastupující komunistické moci mohla být nadějí, kdyby ji vládnoucí garnitura začala dodržovat. S tím si však nikdo hlavu nelámal, což ukázaly následující roky. Ústava 9. května platila do roku 1960, kdy ji nahradila Ústava Československé socialistické republiky.

Pro budoucnost země však Ústava 9. května přece jen byla zásadní. Stala se totiž předmětem sporu mezi vládou Klementa Gottwalda a tehdejším prezidentem Edvardem Benešem. Protože ústava zatracovala poměry První republiky, odmítl ji Beneš podepsat. Dva dny předtím než Ústava 9. května vstoupila v platnost, Beneš na svou prezidentskou funkci rezignoval. O týden později na Pražský hrad usedl jako hlava státu Klement Gottwald, který ústavu, jíž vytvořil on sám a jeho spolupracovníci, okamžitě podepsal. Následujících pět let pak bylo ve znamení politických procesů s výnosy trestů smrti.

Autor: Jan Skala

Související

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

Nastupeni_povstalci
Zahraniční Výročí

Povstáním si Slováci zachránili tvář. Velký úspěch však nezaznamenalo

profimedia-0872837766
Domácí

Symbol zimy zmizí za pár dnů. Mapa republiky roztaje dříve než loni

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové