USA posílí armádu na Blízkém východě

Americká armáda vyšle další stíhačky a válečné lodě na Blízký východ a ponechá v regionu letadlovou loď. Tento krok má posílit vojenskou přítomnost USA kvůli hrozbám ze strany Íránu a jeho spojenců, Hamásu a Hizballáhu.

americké námořnictvo

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Spojené státy vysílají na Blízký východ další stíhačky a válečné lodě, a ponechají v oblasti letadlovou loď. Tímto krokem reagují USA na rostoucí hrozby ze strany Íránu, Hamásu a Hizballáhu, oznámil Pentagon.

Napětí v regionu eskalovalo po středečním výbuchu v Teheránu, který zabil vůdce Hamásu Ismáíla Haníju. Hamás obvinil z útoku Izrael, jenž odmítl jakékoliv vyjádření. Írán slíbil Izraeli tvrdou odplatu. Hizballáh, další spojenec Hamásu, rovněž hovoří o pomstě po smrti svého velitele Fuáda Šukra při izraelském útoku na Bejrút.

Americký ministr obrany Lloyd Austin schválil vyslání křižníků a torpédoborců vybavených systémy proti balistickým střelám na Blízký východ a do Evropy. Další letka stíhaček bude vyslána k ochraně amerických sil a podpoře obrany Izraele.

Úřad izraelského premiéra oznámil, že Netanjahu povolil izraelským vyjednavačům odjet do Káhiry jednat o příměří a výměně rukojmích držených Hamásem. Není však jasné, zda se rozhovory uskuteční kvůli smrti Haníji.

Autor: Šimon Mitro

Související

GX5o7K0a8AANwfD
Zahraniční

Izrael buší do Libanonu. Británie vyzvala k okamžitému příměří, USA ke zdrženlivosti

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení