sobota 4. května 2024

USA hlásí nedostatek léků

Američtí farmaceuti varují před rostoucím nedostatkem léků v USA.

lék adderall

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

V prvních třech měsících letošního roku bylo zaznamenáno 323 aktivních nedostatků různých léčiv, což překonává předchozí maximum z roku 2014, uvádí průzkum Americké společnosti zdravotnických farmaceutů (ASHP) a Utah Drug Information Service. Tento stav také představuje největší nedostatek léčiv od doby, kdy asociace začala v roce 2001 zaznamenávat tyto údaje.

Všechny třídy léků jsou ohroženy nedostatkem. Některé z nejznepokojujících nedostatků se týkají generických sterilních injekčních léků, včetně léčiv na chemoterapii rakoviny a nouzových léků, které jsou uloženy v nemocnicích,“ uvedla ASHP ve vyjádření. Mezi léky, u kterých se hlásí největší nedostatek, figuruje také Adderall, který se používá k léčbě poruchy pozornosti s hyperaktivitou.

Nedostatek Adderallu přetrvává od října 2022, přestože Agentura pro kontrolu drog uvedla na podzim, že více než deset výrobců plánuje zvýšit výrobu tohoto léku. K nedostatku Adderallu přispěl nárůst předpisů během pandemie, zpoždění ve výrobě hlavního výrobce a nedostatek produkce dalších firem.

Většina výrobců léčiv nezveřejnila faktory, které stojí za nedostatkem, poznamenala farmaceutická skupina ve svých čtvrtletních zjištěních. Nicméně experti ukazují na poptávku, která převyšuje dodávky, omezení ve výrobě a přerušení dodávek surovin.

Autor: Šimon Mitro

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD