Ursula jede bojovat o Moldavsko. To čekají volby prezidenta i referendum o EU

Moldavsko chce referendem i prezidentskými volbami posvětit trend země, která směřuje do náruče Bruselu. Podporu větší toho kroku přijela přímo do Kišiněva vyjádřit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen.

52632536641_ef64f22f6f_b

Ursula von der Leyen přijela do Moldavska přesvědčit váhavce o vstupu země do EU.
Zdroj: Flickr

  • Ursula von der Leyen přijela do Moldavska přesvědčit váhavce o vstupu země do EU.
  • Zdroj: Flickr

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen má dnes v programu návštěvu moldavského hlavního města Kišiněv. Do toho přijíždí na podporu současné prezidentky Maii Sandu, která se příští víkend bude ucházet o znovuzvolení v čele státu. Kromě schůzky s prezidentkou, přijela von der Leyen podpořit vstup Moldavska do Evropské unie, jelikož v souvislosti s prezidentskými volbami se bude konat i referendum o této otázce. Ta zatím moldavskou společnost spíše rozděluje, protože příznivci prezidentky jsou pro mnohem větší evropskou integraci země, opozice stále spíše hledí na Rusko.

"Tato návštěva podtrhuje stále těsnější vztahy mezi Kišiněvem a Bruselem," uvedla kancelář moldavského prezidenta v prohlášení,“ stojí v oficiální zprávě moldavské prezidentské kanceláře. Ta zároveň vyjádřila znepokojení nad možným ruským zapojením do voleb, což však Moskva ostře popírá.

Průzkumy ukazují, že Sandu je favoritkou voleb, protože všechna šetření jí dávají náskok před dalšími deseti kandidáty. Čísla také naznačují, že většina Moldavanů podporuje vstup do Evropské unie, což se odehrává ve světle stále se zhoršujících vztazích s Ruskem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0670668557
Zahraniční Technologie

EU usnadní cestování pomocí digitálních pasů

kyberbezpečnost
Zahraniční

Většina zemí EU ještě není nepřipravena na nová pravidla kyberbezpečnosti

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris v průzkumech těsně vede. Vyhrané volby však zatím nemá

migrace
Zahraniční

V EU klesají žádosti o azyl. Zpřísnila se migrační politika