pátek 20. září 2024

Úroda řepky bude nejhorší za 17 let

Zemědělci hlásí nejhorší úrodu řepky za posledních 17 let a druhou nejnižší sklizeň pšenice za 12 let

řepka

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Česká sklizeň vstupuje do poloviny a výsledky jsou alarmující. Zemědělci očekávají nejhorší sklizeň řepky za posledních 17t let a druhou nejhorší sklizeň pšenice za 12 let. Pokles výnosů je důsledkem nejen zmenšení osevních ploch, ale i extrémních výkyvů počasí, které od jara trápí republiku. Komoditní rada pro obiloviny a olejniny při Agrární komoře odhaduje, že ztráty na tržbách mohou dosáhnout až šesti miliard korun.

Podle aktuálních údajů Státního zemědělského intervenčního fondu bude letošní sklizeň pšenice a řepky výrazně podprůměrná. Řepka by mohla dosáhnout necelého milionu tun a pšenice kolem 4,5 milionu tun, což jsou nejhorší výsledky v posledních letech. Neobvyklé jarní teplo urychlilo vegetační vývoj rostlin, ale silné mrazy v dubnu a přívalové deště v červnu vážně poškodily plodiny a komplikovaly žně.

Snížení osevních ploch přispívá k nižším výnosům. Výměra pšenice klesla o 41 tisíc hektarů a plocha řepky o 37 tisíc hektarů. Tento trend je patrný v celé Evropě a je důsledkem klesající rentability pěstování kvůli levným dovozům z Ukrajiny a dalších zemí. Očekává se, že sklizeň pšenice v Evropě dosáhne 130,5 milionu tun a sklizeň řepky 17,3 milionu tun, což je meziročně o téměř 14 procent méně.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů